logo F1online.sk

Snaží sa Ocon zalíškať Mercedesu? Stále som ich juniorský jazdec!

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Prestupový rok 2024 ešte bude divoký. Novými zmluvami ho najprv upokojili Charles Leclerc a Lando Norris, ale potom odpálil veľké ohňostroje svojím prestupom Lewis Hamilton. Uvoľnila sa nám tak jedna veľmi lukratívna sedačka, ktorú by rád obsadil zrejme každý pilot zo stredu poľa. Nepochybne k nim patrí aj Esteban Ocon.

Ako to už býva, aj pri predstavení nového – tak z dvadsiatich percent nalakovaného – Alpinu A524 novinárov najviac zaujímal prestup Lewisa Hamiltona. Je viac ako zrejmé, že napriek floskulám o oddanosti a vernosti svojim tímom určeným pre médiá a verejnosť sa jazdci ako Esteban Ocon či Pierre Gasly doslova trasú na miesto, ktoré však môže dostať len jeden.

Dobrým príkladom je Esteban Ocon, ktorý síce vyjadril oddanosť a odhodlanosť Alpinu, ale medzi riadkami veľmi zreteľne čítame, že by bol ochotný zjesť svoj kontrakt, aby mohol podpísať s Mercedesom. „Vždy som mal silné väzby s Mercedesom. Stále som ich juniorský jazdec!“ vyhlásil francúzsky pretekár, ktorému po sezóne končí zmluva.

„Platilo to po celú dobu, aj keď už viac nie som junior. Do určitej miery som im však stále zmluvne zaviazaný. Takto sa teda veci majú. Uvidíme. Ale v súčasnosti som stopercentne oddaný Alpinu a sústredím sa na tento tím,“ dodal na záver Ocon, ktorý takmer zabudol, za koho to vlastne v súčasnosti preteká.

Bolo by zaujímavé zistiť, o akom zmluvnom vzťahu to vlastne hovorí. Vieme, že Estebana naďalej zastupuje Toto Wolff a spol., ale to ešte neznamená, že je „juniorom Mercedesu“. Okrem toho, v roku 2021 podpísal trojročný kontrakt s tímom Alpine. Môžeme sa len dohadovať, akú moc má vlastne Toto Wolff a Mercedes nad kariérou francúzskeho pretekára.

„Na trati musím ako vždy odviesť dobrú prácu. Každý rok je v F1 rozhodujúci, pretože nezáleží na tom, či máte zmluvu, alebo nie. Ak nepodávate výkony, ste z kola von. Tak to už býva,“ povedal Ocon.

„Ak odvádzate dobrú prácu, zakaždým sa o vás bude hovoriť, špekulovať a pekne rozprávať. Pokiaľ sa o vás hovorí, znamená to, že na trati robíte dobré veci,“ dodal Ocon.

Celkovo vyznieva táto komunikácia francúzskeho pretekára veľmi bizarne. Na jednej strane hovorí, že jazdcom Renaultu bol už ako chlapec, na druhej sa označuje za „juniora Mercedesu“. Stará pravda však hovorí, že keď sa snažíte kamarátiť s každým, nakoniec vám nezostanú žiadni skutoční priatelia.