logo F1online.sk

V Nemecku neveria, že Horner to prežije bez ujmy: Nemá dobré vzťahy s Verstappenovcami

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Začala týmto v Red Bulle hra o tróny? Kauza okolo Christiana Hornera v utorok trochu utíchla. Do médií prenikla „len“ správa, že šéfa Red Bullu čaká v piatok kľúčové vypočúvanie za účasti externého advokáta, ktorého spoločnosť poverila, aby záležitosť prešetril. V stredu sa nám však opäť ozval jeden z kľúčových zdrojov, nemecký Motorsport-Total.com, ktorý prišiel s novými informáciami.

Zdalo sa nám, že celá kauza sa dostáva do bulvárnej roviny. V posledných asi 24 hodinách ju živil najmä britský bulvár. Mlčali však motoristické médiá, ktoré s celou vecou prišli.

Kauza prenikla na svetlo sveta vďaka holandskému denníku De Telegraaf, ktorého reportér Erik van Haren má údajne blízko k rodine Maxa Verstappena, a nemeckému portálu Motorsport-Total.com. Ani jeden z nich neuviedol, čo sa vlastne stalo. Nemecký Bild hovoril o nevhodných fotografiách, ktoré vraj Horner posielal svojej kolegyni, britský The Sun ho zas obhajoval s tým, že od podriadenej požadoval adekvátne pracovné nasadenie a kontroloval ju pri práci.

V stredu sa však opäť ozval Motorsport-Total.com a jeho reportér Christian Nimmervoll. Ten potvrdil, že v piatok skutočne pôjde Hornerovi o veľa, ale vraj to nemusí byť ani zďaleka koniec. „Podľa našich informácií došlo v tejto záležitosti k vypočúvaniu ďalších zamestnancov Red Bullu. V piatok to bude prvýkrát, čo v priebehu vyšetrovania odpovie na otázky aj sám Horner. Red Bull nijak nekomentuje, aký je charakter obvinení,“ píše Nimmervoll.

„Vo formulovej komunite kolujú rôzne fámy a mnohé z nich nie sú vôbec pekné. Jedno je isté: obvinenia vyslovil zamestnanec tímu Red Bull, ktorý úzko spolupracoval s Hornerom,“ hlási nemecký portál.

Podľa týchto informácií sa o Christianovom osude nemusí rozhodnúť v piatok. „Je pravdepodobnejšie, že vyšetrujúci právnik bude musieť najprv dôkladne spracovať a vyhodnotiť výsledky svojich zistení a výsluchov, kým dospeje k záveru,“ píše Nimmervoll.

Akú rolu zohral vo veci Jos Verstappen?

Čas však tlačí a v stávke je meno celého Red Bullu. Nový monopost RB20 uzrie svetlo sveta už 15. februára a spoločnosť potrebuje zariadiť, aby bolo hlavnou hviezdou šou nové auto, nie kauza šéfa. To sa už asi nepodarí, ale ešte sa môže podariť aspoň minimalizácia škôd.

Možno by pomohlo, keby Horner odišiel dobrovoľne. Red Bull sa o to vraj pokúsil, ale Christian to odmietol. Podľa informácií Motorsport-Total.com zhromaždil vlastný tím právnikov a vrhol sa do boja. Na verejnosť preniklo z jeho strany len pár slov, ktorými kategoricky odmietol akékoľvek obvinenia. Rovnako tak vraj odmietol priateľskú radu na dobrovoľný odchod. Tú mu možno odovzdal jeho dobrý priateľ Bernie Ecclestone.

„V zákulisí údajne zohráva svoju úlohu aj bývalý šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone. Je známe, že Horner je jeho obľúbencom a naďalej spolu udržiavajú dobré osobné vzťahy. Podľa zasvätených sa Ecclestone snaží Hornera upokojiť. Ten však naďalej odmieta dobrovoľnú rezignáciu,“ píše Nimmervoll.

Ten zároveň naznačil, že Horner sa ocitol uprostred mocenských bojov vnútri Red Bullu, o ktorých sa píše už od smrti veľkého Dietricha Mateschitza. Po toľkých víťazstvách vyzeral tím ako veľká šťastná rodina, ale opakovane sa objavujú náznaky, že za oponou bublú spory.

„Mimochodom, pravdepodobne nie je náhoda, že táto správa prišla práve z Holandska. V zákulisí Formuly 1 sa šepká, že osobný vzťah medzi Hornerom a Josom Verstappenom je veľmi narušený. Jeho syn Max je pritom vraj lojálny najmä dvom mužom: otcovi Josovi a Helmutovi Markovi,“ uviedol Nimmervoll.

V Nemecku neveria, že Horner to prežije bez ujmy

Aký bude teda konečný záver? Predstava konca Christiana Hornera po dvoch neuveriteľne úspešných sezónach pôsobí ešte absurdnejšie než Lewis Hamilton v kombinéze Ferrari. Nie nadarmo sa však hovorí, že vo Formule 1 sa môže stať všetko a pravdepodobne sa aj stane.

„V Red Bulle panujú veľké obavy, že značka by mohla utrpieť značné škody na svojom imidži, ak v prípade dokázania viny nevyvodí primerané dôsledky. Za súčasného stavu sotva niekto verí, že Horner nakoniec prežije vyšetrovanie úplne bez ujmy. Dôležitá je však prezumpcia neviny,“ uviedol Motorsport.Total.com.

„Nie je známe, kto by mohol byť Hornerovým nástupcom v prípade jeho prepustenia. Je však pravdepodobné, že vedenie tímu by mohol aspoň dočasne prevziať súčasný športový riaditeľ Jonathan Wheatley,“ dodal Nimmervoll.

Ten k celej veci na sociálnej sieti X ešte uviedol: „Helmut Marko sa so mnou na túto tému stále odmieta rozprávať. Až keď sa ho spýtam, či v skutočnosti nestojí za sprisahaním proti Hornerovi, odpovie: ‚Horner odviedol za tie roky skvelú prácu.‘“ Podľa Nimmervolla by vraj Max Verstappen a jeho otec Jos boli radi, keby Horner musel odísť.

Súvisiace články