logo F1online.sk

Ranu dostalo aj právne oddelenie FIA. Odišli dvaja kľúčoví zamestnanci

Place de la Concorde, FIA
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Séria odchodov z rôznych oddelení Medzinárodnej automobilovej federácie akoby nemala konca. Všetci pritom boli viac či menej dôležití pre Formulu 1. Platí to aj o odchodoch dvoch kľúčových právnikov Pierra Ketterera a Edwarda Floydda, ktorí mali zo svojich pozícií na starosti aj Concordskú dohodu.

Riaditeľ pre riadenie a reguláciu Ketterer a vedúci oddelenia pre obchodnoprávne záležitosti Floydd opúšťajú štruktúry Medzinárodnej automobilovej federácie. Prvý menovaný pracoval v parížskom sídle FIA od roku 2010. V apríli nastúpi na nové miesto v Medzinárodnom olympijskom výbore. Dlho bol pritom považovaný za jedného z kľúčových mužov v organizácii, zastupoval ju v disciplinárnych konaniach v F1, pri riešení problémov s dodržiavaním pravidiel aj pri vybavovaní rôznej agendy smerom navonok.

Ešte pod vedením bývalého prezidenta Jeana Todta mal kľúčový podiel na dojednaní súčasnej Concordskej dohody, ktorá bude platiť do roku 2026. Okrem toho vytvoril v roku 2011 disciplinárne predpisy FIA a v roku 2020 aj kódex správania COVID-19, ktorý umožnil reštart sezóny F1 v tom roku.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem potvrdil odchod Ketterera na pondelkovom zasadnutí Komisie F1. „Pierre mi bude chýbať osobne aj profesionálne,“ povedal pre Motorsport.com. „Poznáme sa už štrnásť rokov a zoznámil som sa s ním dávno predtým, než som sa stal prezidentom FIA. Pre federáciu a jej členov vždy poctivo pracoval.“

„Bol významnou a uznávanou osobnosťou našej organizácie. Chcel by som sa mu poďakovať za jeho neoceniteľný prínos a neochvejnú profesionalitu. Som presvedčený, že s tímom, ktorý Pierre vytvoril, sú riadenie a pravidlá FIA v dobrých rukách. Po rokoch vernej služby sa rozhodol nasmerovať svoju kariéru novým smerom a ja mu želám, aby sa mu v novej úlohe darilo,“ dodal Sulajem.

Samotný Ketterer pri svojom odchode povedal: „Som zapálený pre šport a MOV je pre mňa akýmsi snom. Vo FIA som strávil 14 rokov a chcel som hľadať nové výzvy v inej športovej organizácii. Je to pre mňa horkosladký okamih. S ľútosťou opúšťam motoršport, svojich kolegov a priateľov. Vzťah s prezidentom je pre mňa dôležitý. Viem, že je ťažké získať si jeho dôveru. Posledné dva roky sme prežili skvelé obdobie.“

Odchádza aj Floydd, ktorý bol občianskym a obchodným právnikom FIA. Zo svojej pozície mal na starosti rokovania s promotérmi, ale podobne ako Ketterer aj jednania o Concordskej dohode.

Obaja sa tak pripoja k dlhému zástupu odchádzajúcich funkcionárov FIA. V zime federáciu opustili športový riaditeľ Steve Nielsen, technický riaditeľ Tim Goss, bývalá technická manažérka Formuly E Alessandra Cilibertiová či šéfka Komisie pre ženy v motoristickom športe Deborah Mayerová.

Súvisiace články