logo F1online.sk

O Hornerovom osude sa vraj rozhodne v piatok. Chystá sa nástup Jonathana Wheatleyho?

Jonathan Wheatley a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Nie, nebola to ďalšia novinárska kačica. Christian Horner skutočne lieta v problémoch a jeho šéfovanie v Red Bulle čelí najväčšej kríze za takmer dve desaťročia jeho pôsobenia. Médiá špekulujú, čo vlastne urobil, Horner akékoľvek obvinenia odmieta, a najvyššie vedenie celej spoločnosti rozhoduje, aký osud čaká jedného zo strojcov dynastie Red Bullu.

Spoločnosť potvrdila, že prebieha interné vyšetrovanie Christiana Hornera, ktorý sa mal dopustiť nevhodného správania na pracovisku. To nám ešte viac okorenilo divokú zimu, ktorá začala prepustením Günthera Steinera, pokračovala „vyfackaním“ Andrettiho či prestupom Lewisa Hamiltona do Ferrari, až najnovšie opanoval celý mediálny priestor Christian Horner – tentokrát ho to však netešilo.

Podľa nemeckých médií mal poslať nevhodné fotografie svojej kolegyni. Ďalšie zdroje dokonca uviedli, že Christianovi bol „priateľsky doporučený“ dobrovoľný odchod z pozície šéfa tímu, čo však mal Horner odmietnuť rovnako, ako obvinenia vznesené voči jeho osobe. Dôležité v tejto súvislosti je, že celú záležitosť rieši najvyššie vedenie Red Bullu v Salzburgu. Keďže je Horner šéfom pretekárskeho tímu a jeho generálnym riaditeľom v jednej osobe, vec sa dostala až do najväčšej kancelárie a za najväčšie stoly Olivera Mintzlaffa a Marka Mateschitza.

K ďalším nemeckým zdrojom, ktoré spolu s Holanďanmi celú kauzu odhalili, sa pridal aj prestížny magazín Auto Motor und Sport. „Podľa našich informácií dôjde k vypočutiu všetkých zainteresovaných strán v piatok v Anglicku. Ak externí vyšetrovatelia dospejú k záveru, že obvinenia z nedodržiavania predpisov znemožňujú ďalšie pokračovanie Christiana Hornera, Red Bull bude musieť v krátkom čase hľadať nového šéfa tímu,“ uviedol AMuS, ktorý pripomenul krátky výpočet dostupných bývalých šéfov tímov – Mattia Binotto, Günther Steiner či Otmar Szafnauer.

Ani jeden z nich sa však nejaví ako dostatočne vhodný kandidát na obsadenie Hornerovej stoličky. „Samozrejme, nový šéf z vlastných zdrojov je ďalšia z možností,“ uviedol AMuS, pričom jeden muž sa javí ako viac než vhodný nástupca Hornera. „V tomto prípade by bol manažér tímu Jonathan Wheatley pravdepodobne prvou možnosťou.“

Bývalý mechanik Wheatley sa skutočne javí minimálne ako krátkodobé riešenie. V tíme je veľmi dlho, je to Angličan a dokáže obratne komunikovať s verejnosťou ako politik a rétor. Aj preto v Red Bulle zabezpečuje fungovanie tímu v súlade so športovými predpismi FIA, monitorovanie komunikácie a dohľad nad prácou mechanikov, ktorí patria k najrýchlejším a najspoľahlivejším vo Formule 1.

Red Bull je pritom pod nemalým časovým tlakom. Budúci týždeň (15. februára) totiž bude predstavený nový monopost RB20 a či už s prítomnosťou Hornera, alebo bez nej, je jasné, o čom sa bude hovoriť.

Súvisiace články