logo F1online.sk

Wolff: Počítali sme s možnosťou, že Hamilton odíde

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 2. 2024

Formulovou verejnosťou otriasla vo štvrtok šokujúca informácia: Lewis Hamilton po sezóne opustí Mercedes a prestúpi do Ferrari. Táto novinka vyvolala úžas nielen v radoch fanúšikov, ale aj vo vedení nemeckého celku. Tím z Brackley a Brixworthu totiž do poslednej možnej chvíle o ničom nevedel. To však neznamená, že s obdobným scenárom nepočítal. Šéf „strieborných šípov“ Toto Wolff tvrdí, že bol s Mercedes s rizikami o predčasnom Hamiltonovom konci dobre oboznámený.

Lewis Hamilton a Mercedes rokovali o predĺžení spolupráce takmer celý minulý rok. Napokon dospeli k záveru, že najlepšie pre obe strany bude, keď sedemnásobný šampión uzavrie dvojročný kontrakt s tým, že pokiaľ bude mať Brit po roku zajačie úmysly, bude môcť uplatniť výstupnú klauzulu a odísť.

A presne k tomu sa Hamilton na prekvapenie mnohých odhodlal. Pre rok 2025 sa totiž nechal zlákať výzvou menom Ferrari. Odchod dlhoročnej jednotky Mercedesu zarazil aj Tota Wolffa, i keď Rakúšan tvrdí, že s týmto scenárom v kútiku duše počítal.

„Vysvetlil mi, prečo sa rozhodol odísť a musím povedať, že jeho dôvodom rozumiem,“ vyslovil sa rodák z Viedne. „Potreboval novú výzvu a zmeniť prostredie. Naskytla sa mu na to možno posledná príležitosť. Boli sme presvedčení o tom, že krátkodobá zmluva bude prínosná pre obe strany.“

„Nemohli sme sa zaviazať na dlhšie obdobie a on využil možnosť odísť. Rešpektujeme, že zmenil názor – obzvlášť, keď sa zmenili okolnosti. Naskytla sa mu príležitosť prestúpiť do Ferrari, uzavrieť možno posledný kontrakt v kariére a (naposledy) zamiešať kartami,“ poznamenal Wolff, podľa ktorého uprednostnil Hamilton Ferrari pred Mercedesom aj preto, že tím z Maranella ponúkol Britovi na rozdiel od súčasného zamestnávateľa dlhoročnú zmluvu.

„Nazdávam sa, že sa nechal – okrem iného – zlákať príležitosťou podpísať dlhoročný kontrakt a vidinou dosiahnuť na záver kariéry veľký úspech. Nehovorili sme o tom, či bude mať na to lepšiu príležitosť tu alebo tam, pretože si myslím, že také niečo sa predpovedať nedá.“

Keďže sa klebety o Hamiltonovom prestupe do Ferrari už nejaký ten piatok šírili, Wolffa v konečnom dôsledku odchod jeho dlhoročného zverenca až tak neprekvapil. Zarazila ho však skutočnosť, že sa o všetkom dozvedel na poslednú chvíľu – keď už bolo takpovediac vymaľované.

„Špekulácie (o Hamiltonovom prestupe do Ferrari) sa ku mne dostali už pred niekoľkými dňami, ale s Lewisom som si chcel o tom pohovoriť až na naplánovaných spoločných raňajkách. Nakoniec prišiel s oznámením v stredu ráno, a to ma prekvapilo,“ priznal Wolff.