logo F1online.sk

Wolff dopraje Red Bullu zmrazenie motorov

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2020

Ak príde na hlasovanie o tom, či Formula 1 pristúpi na želania Red Bullu a zmrazí motory, Toto Wolff bude zrejme hlasovať za. Potvrdil to v sobotu na svojej tlačovej konferencii. Tvrdí, že Formula 1 by mala spraviť maximum pre to, aby z Formuly 1 nezutekali ďalšie dva tímy.

Christian Horner považuje odchod Hondy z Formuly 1 za “budíček”. Vedenie športu vyzýva k tomu, aby situáciu okamžite začalo riešiť. Samotný Red Bull si to predstavuje tak, že počnúc rokom 2022 bude zmrazený akýkoľvek vývoj pohonných jednotiek. Red Bull by sa totižto pokúsil odkúpiť duševné vlastníctvo Hondy a naďalej si prevádzkovať vlastnú pohonnú jednotku.

Toto Wolff si nemyslí, že by odchod Hondy bol pre šport nejakým vážnym rizikom, ale pohnútkam Red Bullu rozumie. “Myslím si, že Formula 1 je na tom dobre s troma dodávateľmi motorov. Úplne rozumiem tomu, o čo Red Bullu ide. Nechcú sa vrátiť k statusu zákazníka.”

“Chcú byť továrenským tímom a mať možnosť veci upravovať a možno optimalizovať. A možnože Honda pripravuje niečo, čo im pridáva na sebavedomí, že od motora sa dočkajú vyššieho výkonu. Ja si myslím, že by sme mali spraviť všetko preto, aby sme Red Bullu dali túto šancu,” vyslovil sa 48-ročný Viedenčan. Na margo zmrazenia prezradil: “Rozumiem tomu, že sa nechcú pustiť do vojny v míňaní s ostatnými výrobcami. Je to rozumný návrh, chcel by som ho podporiť.”

Red Bull môže požiadať o motory Renault, ale z oboch strán by to bolo len manželstvo z povinnosti. Nuž a to, že červení býci nechcú nasadiť pohonnú jednotku Ferrari, im určite nemôže nik vyčítať.

Krajnou alternatívou je odchod z Formuly 1. Red Bullu stačí, aby do konca marca 2021 FIA oznámil, že nasledujúcu sezónu ho už v šampionáte neuvidíme. “Red Bull je podľa mňa nesmierne dôležitá značka pre Formulu 1. Mali by sme spraviť všetko preto, aby sme tieto dva tímy vo Formule 1 udržali a pomohli im, aby mali vlastne status továrenského tímu.”

“Vo Formule 1 sa každý snaží vyjednať si tie najlepšie podmienky, najlepšiu finančnú dohodu a aj najlepšiu výkonnostnú. Ocitli sme sa v takejto pozícii, ja budem vedieť žiť s oboma alternatívami. Budem v pohode, ak si vezmú motor ako zákazník, ale aj keby mali nájsť niekoho, kto by ich vývojový program pomohol financovať, alebo keby šli do toho sami,” vysvetlil Wolff.

Súvisiace články