logo F1online.sk

Hamilton tvrdí, že v tréningoch nič neskrýva

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2020

Valtteri Bottas je v nesúťažnej časti víkendu pravidelne lepší ako Lewis Hamilton. Je to spôsobené tým, že sa vie rýchlejšie adaptovať na nový okruh, nastaviť si auto, ale v rozhodujúcej chvíli nevie nájsť tie potrebné stotinky sekundy? Alebo je v tom stratégia Lewisa Hamiltona, ktorý v tréningoch skrýva svoju rýchlosť?

Tréningové víťazstvá, ba aj veľmi silná sobota na Nürburgringu, počas ktorej Bottas skutočne hviezdil, by mohla dať za pravdu prvej teórii, podľa ktorej je Bottas flexibilnejší. Pred dvoma týždňami v Eifeli sme totižto mali len jeden riadny tréning a hneď po ňom sa šlo do kvalifikácie. Výsledkom bolo Bottasovo tréningové víťazstvo a zisk pole position. Ďalšie preverenie tejto teórie prebehne o týždeň v Imole, pre ktorú je oficiálne naplánovaný len jediný tréning.

Rovnako dobre však môže Hamilton v piatok skrývať svoj potenciál. “Nemám čo skrývať, nič neskrývam,” ohradil sa na tlačovke Lewis Hamilton. Niečo podobné vraj skúsil už v minulosti, ale k ničomu to neviedlo, tak od toho upustil.

“Osobne som nikdy nemal pocit, že by to fungovalo. Spomínam si, že keď som bol mladší, ešte v nižších kategóriách, tak niektorí to skúšali. Pamätám si, že vo Formule 3 alebo v niečom takom som to vyskúšal, no nikdy to nedopadlo dobre. Nikdy to nepasovalo k mojej filozofii,” vysvetlil Brit.

Skúsený majster sveta tvrdí, že sa proste cez víkend dokáže neustále zlepšovať. V noci z piatka na sobotu si spolu s inžiniermi dôkladne preštudujú dáta, upravia nastavenia auta a v treťom tréningu doladia posledné detaily. Keď príde na lámanie chleba v kvalifikácii, Hamiltonovi už auto sedí, a vtedy je takmer neporaziteľný.

“Je to ako stavať múr. Kladiete tehlu za tehlou a postupne ho zdokonaľujete. V zákulisí prebieha veľa práce, snažíme sa vylepšovať nastavenia, trafiť tie správne pre balans bŕzd, diferenciál, ako útočiť v každej zákrute…”

“Nie je to ľahké, tlačil som na to celý víkend. Celkovo si myslím, že celý víkend som jazdil naozaj dobre. So svojím výkonom v tréningoch som bol spokojný, hoci on bol vždy na čele. Naozaj som sa do toho musel zavŕtať a veriť, že to nakoniec klapne. Keď som prešiel cieľovou čiarou a získal pole position, bol to skvelý pocit, pretože sme sa na tom poriadne nadreli,” dodal Hamilton.