logo F1online.sk

Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou! Lando Norris s dvojročným predstihom predĺžil zmluvu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Landovi Norrisovi mala vypršať jeho súčasná zmluva s McLarenom po skončení sezóny 2025. Ale nevyprší. Britský tím s veľkou pompou oznámil, že so svojím jazdcom predčasne podpísal viacročné predĺženie kontraktu.

McLaren potvrdil, že ide o viacročnú zmluvu, čo znamená, že Lando by mal zostať jazdcom tímu minimálne do konca sezóny 2027. Presnú dĺžku však nepoznáme. Podľa tlačového stanoviska stajne podpisoval Norris naposledy vo februári 2022, keď sa McLarenu zaviazal do konca roka 2025. Počas tohto obdobia sa stal terčom nejednej prestupovej špekulácie, ktorá ho spájala s Red Bullom a jeho dobrým kamarátom Maxom Verstappenom.

Tento podpis však jednoznačne potvrdil, že Lando nemá žiadne „zajačie úmysly“ a je odhodlaný spojiť s McLarenom svoju budúcnosť. „Máme skúsenosti s rozvojom talentov, ktoré sú schopné súťažiť v najvyššej motoristickej triede. Neustála podpora mladých a talentovaných jazdcov zostáva základnou hodnotou tímu a po predĺžení zmluvy s Oscarom Piastrim v septembri 2023, je jazdecké zloženie McLarenu potvrdené minimálne do konca roka 2026,“ uvádza s hrdosťou tím, ktorý tak vyslal jasný odkaz všetkým špekulantom.

Následne sa tlačové stanovisko chváli svojimi investíciami do infraštruktúry a cieľom bojovať na čele štartového poľa. McLaren okrem toho nezabudol zdôrazniť, že Norris pretekal vo Formule 1 len v jednom tíme, s ktorým sa navyše dohodol dávno pred svojím prestupom do najvyššej motoristickej triedy.

„Zotrvať v pápajovom je skvelý pocit. S McLarenom som vyrastal a cítim sa tu ako doma. Tím je pre mňa ako rodina. Doterajšia cesta bola vzrušujúca, zažili sme vzostupy aj pády, ale minulá sezóna ukázala našu túžbu vrátiť sa na čelo štartového poľa,“ povedal na margo predĺženia svojej zmluvy Lando Norris.

„Zak, Andrea a celý tím odviedli za posledný rok neuveriteľnú prácu. Som presvedčený, že s McLarenom budeme bojovať o víťazstvá. Teším sa na ďalšie úžasné spomienky a pokračovanie v tvrdej práci so všetkými v McLaren Technology Center v nasledujúcich rokoch,“ dodal Lando.

Generálny riaditeľ McLaren Racing Zak Brown už pri predstavení lakovania nového monopostu MCL38 hovoril o cieli s predstihom predĺžiť zmluvu so svojím pilotom. Tá sa naplnila ešte pred oficiálnym predstavením nového auta. „Som veľmi rád, že s Landom budeme pokračovať v spolupráci aj v nasledujúcich rokoch. V posledných šiestich sezónach sme spolu zažili fantastickú cestu. Preukázal veľké odhodlanie a túžbu posunúť tím dopredu a dostať McLaren späť do popredia,“ povedal americký biznismen.

„V minulej sezóne sme videli, akú zásadnú úlohu zohral Lando pri pôsobivom obrate vo výsledkoch. Teším sa, že sa spoločne budeme posúvať aj naďalej s množstvom ďalších pódiových umiestnení,“ dodal Brown.

Pridal sa aj šéf tímu Andrea Stella: „Som rád, že môžem potvrdiť predĺženie našej spolupráce s Landom aj po roku 2025 na základe viacročnej zmluvy. Je to odraz nášho spoločného záväzku a vzájomnej dôvery. Máme ambíciu v budúcnosti opäť vyhrávať šampionáty. Lando od svojho príchodu do McLarenu v roku 2017 dospel ako jazdec aj ako človek. V priebehu minulého roka zohral dôležitú úlohu v našom napredovaní. Mnohokrát zajazdil fantasticky a zabezpečil si sedem pódiových umiestnení.“

„Spolu s Oscarom zohrá naša vzrušujúca jazdecká dvojica dôležitú úlohu pri naplnení nášho cieľa, ktorým je posunúť sa na štartovom rošte dopredu. Vo svojej prvej spoločnej sezóne nás ohromili a ja sa teším na ďalšiu spoločnú tvrdú prácu,“ dodal Stella.