logo F1online.sk

Bottas banuje, že vo finále Q3 nezajazdil dve ostré kolá: Je to mrzuté

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2020

Valtteri Bottas je zvláštny úkaz. Viackrát sme boli svedkami toho, že ovládol všetky tri tréningy a následne sa mu darilo aj v Q1 a Q2, ale keď mal všetko spečatiť posledným kolom v Q3, zaváhal. Tentoraz si sypal popol na hlavu za to, že nestavil na rovnakú stratégiu ako Lewis Hamilton.

Fínsky pretekár v posledných minútach držal priebežnú pole position. Za ním sa zoradili Max Verstappen a Lewis Hamilton, pričom obaja už mali za sebou jedno merané kolo. Čo však čert nechcel, úradujúci šampión v samotnom závere vytiahol ešte lepší čas a Bottasovi uchmatol pole position spred nosa. Mal totižto obutú stredne tvrdú zmes, s ktorou mohol zajazdiť aj viac ako len jeden pokus.

“Na konci sme sa rozhodli ísť na mediumky, to na základe našich pocitov z predchádzajúceho priebehu kvalifikácie,” vysvetlil nečakanú stratégiu Valtteri Bottas. “Na mediumkách sme mali pocit, že sú o drobný kúsok rýchlejšie ako softy. To bol ten dôvod.”

“Potom to bolo o výbere, či zajazdiť dve merané kolá s jedným pomalým uprostred, alebo len jedno ostré kolo. Pri jednom kole máte na palube menej paliva, ale na druhej strane môžete mať problémy zohriať pneumatiky.” Táto voľba Fína aj napriek tomu zlákala.

Teploty pneumatík sa napokon ukázali ako dôležitejší faktor na mimoriadne hladkej trati v Portimau. “Bolo to moje rozhodnutie ísť na jedno kolo, pretože v Q2 to zafungovalo. Zrejme bolo lepšie vybrať si dve merané kolá, ako to spravil Lewis.”

“Bolo to slušné kolo, nie perfektné. Tento víkend bolo obtiažne zajazdiť naozaj čisté kolo, to kvôli povahe okruhu. Myslím si, že to bolo dobré. Napokon som sa mal ale aj ja rozhodnúť pre dve merané kolá,” poťažkal si vicemajster sveta z minulého roka.

Prvý, druhý, tretí tréning. Prvá časť kvalifikácie a po nej aj druhá. Valtteri Bottas zbiera prvenstvá v tých častiach víkendu, v ktorých na nich absolútne nezáleží. “Je to mrzuté, je to veľmi mrzuté, to je to slovo.”

“Byť na čele tréningov, na tom vôbec nezáleží. Pred každou časťou víkendu sa snažím reštartovať, sústrediť sa na tú nasledujúcu. Hlavne po treťom tréningu sa vždy potrebujete reštartovať a poučiť sa z tréningu, pokúsiť sa veci vylepšiť.”

“Je to mrzuté, keď viete, že máte rýchlosť, ale tak to už raz chodí. Musím na to rýchlo zabudnúť. Bola to len kvalifikácia a preteky sú zajtra. Viem, že mám dobrú rýchlosť,” nádejá sa Bottas.

Súvisiace články