logo F1online.sk

Verstappen takmer vyletel pri skúške v autoškole: Inštruktor nebol spokojný

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Max Verstappen sa stal skôr pilotom Formuly 1 ako držiteľom vodičského oprávnenia. Keď koncom roka 2015 zložil skúšky, bol už takmer dva roky pilotom tímu v najvyššej motoristickej triede. Aj on je však živým dôkazom toho, že jazdci Formuly 1 šoférujú ako dôchodcovia do kostola, keď takmer neprešiel skúškou v autoškole.

Je to paradoxné, ale je to pravda. Piloti Formuly 1 na cestách nešoférujú zvlášť rýchlo. Lewis Hamilton tvrdí, že radšej sa necháva voziť a zväčša sedí na sedadle spolujazdca, pretože „premávka ho stresuje“. Jenson Button zas povedal, že vo svojom Bugatti Veyron nešiel nikdy rýchlejšie než 130 kilometrov za hodinu a nakoniec ho radšej predal. Zdá sa, že predstave pilota Formuly 1 ako dokonalého šoféra na cestách sa vymyká aj Max Verstappen.

Ten podľa vlastných slov v roku 2015 len tesne unikol obrovskému trapasu, keď takmer vyletel zo skúšky v autoškole. Ak ste náhodou vyleteli, celkom iste ste sa dopustili podobných prehreškov ako dnes už trojnásobný šampión. Holanďan však nakoniec s odretými ušami prešiel aj vďaka dobrej vôli svojho skúšajúceho.

„Inštruktor mi povedal, aby som išiel doprava, a ja som išiel doľava,“ priznal Verstappen o svojej skúške v autoškole v rozhovore pre The Times. „Potom som nepustil chodcov na prechode.“

„Skúšajúci so mnou nebol veľmi spokojný. Hádal som sa s ním, pretože som si myslel, že v skutočnosti neboli na prechode. Povedal som mu: ‚Veď ešte neboli na prechode, tak prečo by som im mal zastaviť?‘ Nakoniec som však šťastne prešiel. Bolo by to dosť trápne, keby som neprešiel. Myslím si, že skúšajúci bol ku mne dobrý,“ povedal Max o šťastnom dni, keď o vlások unikol nelichotivým titulkom o pilotovi Formuly 1, ktorý neprešiel skúškou v autoškole.

Nevie, koľko zarobil

Reč prišla aj na ďalšie témy. Verstappen ako obvykle odpovedal veľmi otvorene, priamočiaro a stručne. Keď naňho reportér vytiahol informáciu, že spolu s bonusmi za víťazstvá a pódiá dostal v minulom roku od Red Bullu dokopy až 70 miliónov dolárov, odpovedal slovami: „Možno. Neviem, koľko som zarobil.“

Po peniazoch prišlo aj na ďalšiu populárnu tému – riziko v motoršporte. „Som si vedomý nebezpečenstva. Snažím sa na to však príliš nemyslieť. V aute sa nemôžete báť. Keď v kokpite dostanete strach, nebude to fungovať,“ povedal Verstappen, ktorý tiež dostal otázku, či sa niekedy v živote bál.

„Naozaj nemám rád hadov. Nikdy ma neuvidíte, ako si len tak pre zábavu dávam okolo krku hada. Veľké chlpaté pavúky naozaj nemám rád. Tiež žraloky, nemám rád žraloky. V niektorých krajinách ma teda neuvidíte plávať viac ako dva kilometre od pobrežia,“ priznal Max.