logo F1online.sk

Po sérii odchodov spochybnil Wolff vedenie FIA: Ako líder musíte vytvoriť kultúru a prostredie

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Je Medzinárodná automobilová federácia najslabším článkom súkolia, ktorý riadi Formulu 1? Od nástupu Mohameda bin Sulajema do funkcie prezidenta FIA kopí táto organizácia jeden lapsus za druhým. Nejde pritom len o problémy na trati, ale hlavne o problémy v zákulisí. Aj keď sa s každým ďalším môže zdať, že kríza vrcholí, opak môže byť pravdou. Starosti si robí aj šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ešte nevieme, či zimná kontroverzia okolo vyšetrovania manželov Wolffovcov bude mať nejakú dohru. Tento obrovský problém sa odohral na pozadí ďalších problémov, ktoré na prelome rokov sužovali Medzinárodnú automobilovú federáciu. Tá v súčasnosti trpí tak trochu nedostatkom vedúcich zamestnancov, keď ju v krátkom období opustil výkvet najschopnejších a najskúsenejších ľudí.

V posledných týždňoch odišli športový riaditeľ Steve Nielsen, technický riaditeľ pre monoposty Tim Goss, logistický manažér Christian Bryll či šéfka komisie FIA pre ženy v motoristickom športe Deborah Mayerová. Nevyzerá to veru dobre a rozhodne to neprospieva obrazu federácie na verejnosti. Neschopná a slabá FIA pritom môže oslabiť aj Formulu 1 ako takú.

„Je znepokojujúce, že odchádza toľko dobrých ľudí,“ povedal vo svojom rozhovore pre Daily Telegraph šéf Mercedesu Toto Wolff. „Strata Steva Nielsena je veľkou ranou. Neviem si predstaviť kompetentnejšieho a spravodlivejšieho športového riaditeľa.“

Rakúšan následne označil za vinníka súčasnej situácie vedenie Medzinárodnej automobilovej federácie a nepriamo aj jej prezidenta Mohameda bin Sulajema. „Ako líder musíte vytvoriť kultúru a prostredie, v ktorom ľudia rozkvitnú. Keď takéto kompetentné osobnosti opustia organizáciu, automaticky vznikne vákuum, to je jasné. Musíte si položiť otázku, prečo sa toľko ľudí odrazu rozhodlo odísť?“ pýta sa Wolff.

„FIA potrebuje stabilitu. Je to jedna z troch kľúčových zainteresovaných strán tohto športu spolu s FOM a tímami. Ako lídri týchto organizácií musíme udávať tón všetkým ostatným. Musíme nielen hovoriť, že konáme transparentne a eticky, ale skutočne podľa toho žiť každý deň,“ vyzval všetkých zúčastnených šéf Mercedesu.

Reč prišla aj na kauzu vyšetrovania Wolffovcov. Toto sa však na túto tému nechcel príliš vyjadriť, povedal len: „Keďže náš šport sleduje miliarda alebo viac ľudí, sme vzorom. Musíme si dávať pozor, aký majú naše slová a skutky dosah. Celé to bolo povedané a vykonané veľmi škodlivým spôsobom,“ povedal Wolff.

Súvisiace články