logo F1online.sk

Permane sa chystá na návrat. Po 34 rokoch zmení tím

Alan Permane
© Renault
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Alan Permane bol donedávna symbolom vernosti a oddanosti jednému tímu. Do továrne v Enstone chodil pracovať 34 rokov a postupne ho zamestnávali Benetton, Renault, Lotus a naposledy Alpine. V lete však prebehli vo francúzskom továrenskom tíme ďalšie čistky, na ktoré odchodom doplatil aj Permane. Ten sa teraz chystá na návrat do F1.

Portál Motorsport.com informuje, že britský inžinier je na ceste do AlphaTauri, kam prinesie svoje ohromné skúsenosti, vrátane zisku titulov s Michaelom Schumacherom a Fernandom Alonsom. Nič ešte nie je oficiálne a nevieme, do akej miery je Permane viazaný Alpinu, ale Alan už predtým avizoval svoju chuť pokračovať vo Formule 1.

„Hoci AlphaTauri zatiaľ oficiálne nepotvrdilo žiadne potenciálne personálne zmeny vo svojom tíme, podľa informácií portálu Motorsport.com sa Permane pripravuje na prácu v tejto stajni,“ uviedla renomovaná webová stránka, ktorá spadá pod magazín Autosport.

Tento krok nie je žiadnym veľkým prekvapením. O záujme Red Bullu o Alanove služby sa hovorilo už po jeho odchode z Alpinu. Vtedy sa však šepkalo o ponukách z viacerých tímov, pričom stajňa z Milton Keynes, príp. jej sesterský tím AlphaTauri patrili k najvážnejším záujemcom o Permanove služby.

„Alan Permane je jedným z ľudí, na ktorých stojí celá Formula 1. Je jedným z najdlhšie slúžiacich inžinierov v športe a disponuje množstvom vedomostí. Neviem, čo presne stálo za zmenami vedenia v Alpine, ale je tam množstvo skúsených a schopných ľudí, z ktorých nemožno nikoho podceňovať. Aj keď som s Alanom Permanom nikdy nepracoval, nazdávam sa, že niekomu, kto pôsobil v športe 34 rokov a dosiahol úspechy tak s Michaelom Schumacherom, ako aj Fernandom Alonsom, treba vyjadriť náležitý rešpekt,“ povedal ešte vlani v lete Christian Horner.

AlphaTauri by malo čoskoro predstaviť nové meno a novú identitu. Hovorí sa o premenovaní na Racing Bulls, pričom súčasťou názvu majú byť hneď dvaja americkí titulárni partneri. Stajňa vlani vymenovala Petra Bayera za svojho nového generálneho riaditeľa a potom z Ferrari získala na post šéfa Laurenta Mekiesa, ktorý nahradil dlhoročného bossa Franza Tosta.

Ešte nevieme, akú pozíciu by mal v tíme obsadiť Permane, ale v Alpine pôsobil naposledy ako športový riaditeľ, čo je rozhodne funkcia, na ktorú by sa mohol hodiť aj AlphaTauri.