logo F1online.sk

Horner a Marko bránia Verstappena: Je ešte veľmi mladý

Helmut Marko a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2020

Incident medzi Maxom Verstappenom a Lancom Strollom je po športovej stránke už uzavretý. Obaja dostali napomenutie. Kolízia však zaujala pozornosť aj po ľudskej stránke, keďže Holanďanova reakcia do vysielačky bola pre mnohých za čiarou.

Je to síce ošemetné hodnotiť vyjadrenia pilotov v zápale boja. V kokpite pochopiteľne adrenalín stúpa a uzda sa veľmi ľahko popustí. Nehovoriac o tom, že jazdci nemajú v aute žiadne súkromie, čokoľvek čo povedia do vysielačky sa následne môže objaviť vo vysielaní pred miliónmi divákov. Tí síce v prenose počuli len „vypípanú“ vysielačku, keďže réžia vulgarizmy zakaždým cenzúruje, no faktom zostáva, že Verstappen krátko po nehode označil Strolla za „retarda“ a „Mongola“, čo sú v angličtine slová používané ako hanlivé označenie ľudí s Downovým syndrómom.

Max mal po tréningu možnosť ospravedlniť sa prípadne vysvetliť, že tie slová použil v zápale boja alebo podobne. Novinárovi, ktorý sa ho spýtal, či sa tieto jeho slová sa nemohli niekoho dotknúť, Holanďan odvrkol: „To nie je môj problém.“

Asi nikoho neprekvapí, keď sa po tomto obrátili novinári aj na Maxových šéfov. Tí už prišli s taktnou a diplomatickou reakciou.

„Max to nemyslel ako urážku. Povedal to v zápale okamihu, kedy s vami lomcujú emócie,“ povedal Christian Horner s dodatkom, že to s jazdcom prediskutovali interne.

„Myslím, že to bolo pod vplyvom emócií, Max patrí k tým ľuďom,“ povedal Horner. „Neočakával, že to skončí takto. Musíte mať na pamäti, že počas jazdy nimi lomcuje veľa emócií. Niektorí jazdci spolupracujú, iní už menej. A niekedy, ako v prípade Lanca alebo Ocona, to môže byť pestré.“

Pridal sa aj poradca Red Bullu Helmut Marko. Ten pre Sky Sports Germany bol o čosi tvrdší. Maxove vyjadrenia sú vraj neprijateľné a tíme mu to vraj aj vysvetlili. „Max je ešte veľmi mladý a emócie môžu byť vybičované,“ povedal.

Súvisiace články