logo F1online.sk

Nastavili sme si vývojové ciele, nie výsledkové, znie z McLarenu

Lando Norris, McLaren zozadu
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 1. 2024

Stanoviť či nestanoviť svojmu tímu ciele? V dnešnej dobe je lepšie sa tomu vyhnúť, aby ste na seba náhodou nevyvinuli priveľký tlak a potom neboli „za blbcov“, keď sa k svojim ambíciám ani nepriblížite. V poslednom čase sa pri otázkach ambícií vžil trend odpovedať: „Lepšie ako v minulom roku.“ Túto rétoriku si osvojil aj šéf McLarenu Andrea Stella.

Taliansky inžinier tak dokonalo napodobnil svojho kolegu, šéfa Ferrari Frédérica Vasseura, ktorý pri otázke cieľov svojho tímu pre rok 2024 odpovedal: „Byť lepší ako v roku 2023.“ Napodobnil ho aj boss McLarenu Andrea Stella. Ten musí byť v otázke očakávaní veľmi opatrný, keďže partička z Wokingu čelí naozaj veľkej pozornosti po mimoriadne úspešnej druhej polovici sezóny 2023.

„Nebudem hovoriť o tom, že chceme byť druhí, prví, tretí, pretože takýto jazyk v McLarene ani nepoužívame. Výsledky sa postarajú samé o seba,“ povedal Stella v rozhovore pre Motorsport.com. „Rozprávame sa o tom, čo potrebujeme urobiť pri vývoji aerodynamiky, mechaniky a pri práci s pneumatikami.“

„Hovoríme o bežných oblastiach. Ak sa opýtate ľudí v ktoromkoľvek inom tíme, povedia vám to isté. Rozpráva sa o projektoch, ktoré treba uskutočniť, ako ich splníme, a ako zabezpečíme, že prinesú želané výsledky. Práve na to by sme sa mali zamerať,“ hovorí šéf McLarenu.

„Snažíme sa každý deň odchádzať s pocitom, že sme urobili malý krok vpred. Zvyšujeme našu spôsobilosť, zvyšujeme odbornosť, zvyšujeme naše znalosti v každom parametri, ktorý v konečnom dôsledku prinesie výkon. Keď potom prídeme do Bahrajnu alebo Saudskej Arábie, uvidíme, akú dobrú prácu sme odviedli,“ dodal Stella.

Čo keď McLaren opäť prekvapí? Čo keď sa objaví v ešte lepšej forme, než v tíme očakávajú alebo dúfajú? Bude musieť šéf zmeniť svoje plány? Aj na takúto chytrú otázku však má Andrea pripravenú dobrú odpoveď. „Jednu vec často hovorím najmä šéfom jednotlivých oddelení: plány sú naozaj dobré, ale nie sme tu na to, aby sme plnili plány, ale aby sme podávali výkony,“ vyhlásil Stella.

„Plány sú dobrou referenciou, ale potom sa takmer každý deň musíte prispôsobiť. Plány by mohli ľahko viesť k vytvoreniu komfortnej zóny. Snažím sa teda zameriavať na výkonnosť. Plán je nástroj, nie cieľ,“ dodal boss McLarenu.

Súvisiace články