logo F1online.sk

Sulajem sa opäť zahráva s ohňom. Označil sa za „pána domu“ vo Formule 1

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem je vo Formule 1 mimoriadne nepopulárny. Bývalý jazdec rely má celkom evidentne ohromné mocenské chúťky, ktorými poriadne lezie na nervy pánom v „Klube piraní“ v najvyššej motoristickej triede. Už sú to dva roky, čo zasadol do kresla prezidenta FIA a vskutku si nespomíname, kedy naposledy bol muž v tejto pozícii taký nenávidený.

Dejiny F1 si skutočne pamätajú poriadne kontroverzných šéfov riadiaceho orgánu. Jean-Marie Balestre bol obviňovaný z tendenčného správania a bol tiež členom nacistickej SS (aj keď po vojne tvrdil, že pôsobil ako dvojitý agent). Nacistické pozadie napokon dobehlo aj jeho nástupcu a veľkého soka Maxa Mosleyho, ktorého osobná animozita voči Flaviovi Briatoremu či Ronovi Dennisovi bola pomerne známa.

Mier priniesol nástup Jeana Todta, ktorý aj keď čelil veľkým výzvam, sám nevyvolal žiadne veľké búrky. Jeho nástupca Mohamed bin Sulajem je však z iného cesta. Tento muž má očividne veľmocenské chúťky, označuje sa za pána Formuly 1 (ktorým nie je) a reaguje na témy, ktoré rozhodne nespadajú do gescie Medzinárodnej automobilovej federácie.

Minulý rok bin Sulayem nahneval majiteľov Formuly 1, spoločnosť Liberty Media, keď naznačil, že údajná ponuka na kúpu komerčných práv zo strany saudskoarabských investorov bola nadhodnotená. Proti FOM vystupuje aj so svojou otvorenou podporou Michaela Andrettiho.

„Chcem len, aby bolo všetko jasné a férové,“ povedal Sulajem pre Motorsport Magazin. „Ceny akcií alebo predaj lístkov nie sú moja vec. Mojím poslaním je priniesť spravodlivosť.“

„My určujeme, čo je jasné medzi nami a FOM, teda Liberty Media. Musíme si uvedomiť, koho zastupujem. Ja zastupujem pána domu. My rozhodne nikomu neposkytujeme služby! Nie, nie sme poskytovateľ služieb. Stále to opakujem a tiež tomu verím,“ prehlásil Sulajem.

Tak to vidíte. Pánom vzťahov medzi FIA a FOM je údajne federácia a tá je vraj zároveň pánom celého športu. Existuje pritom niekoľko dosť podstatných dokumentov, podpísaných samotnou FIA, ktoré tvrdia pravý opak. V každom prípade, už teraz sa špekuluje o skončení spolupráce medzi týmito dvoma subjektami. V nasledujúcich rokoch by sa teda mohlo veľmi ľahko stať, že Formula 1 bude mať nový riadiaci orgán.

„Keď chceme získať to najlepšie, vzájomné trenice sú niekedy zdravé. Je to ako s vaším telom. Ak sa ráno zobudíte s bolesťou, tak aspoň viete, že niečo nie je v poriadku,“ vyslovil trochu bizarné prirovnanie Sulajem. „Chceme to najlepšie pre šport. Poviem vám jednu vec, poviem to veľmi skromne a jasne: nezobudíte sa zajtra a FIA už tu nebude. Pre ostatných to neplatí.“

„Liberty Media má právo predať alebo prenajať svoje práva inej spoločnosti. Zajtra by tu už nemuseli byť a ja budem rokovať s niekým iným. To je ten rozdiel. Rešpektujem ich. Prišli, aby dosiahli zisk. Preto to kúpili. Sú to inteligentní ľudia a ja ich podporujem, ale zároveň som bol zvolený členmi FIA, aby som robil to najlepšie pre FIA. Nedostávam plat a nesťažujem sa, veď som to vedel predom,“ prehlásil prezident FIA.

Jeho argumenty však majú niekoľko medzier. Aj keď tu Liberty Media zajtra nemusí byť, tak má plné právo sa rozhodnúť, že federáciu ako svoj riadiaci orgán už nepotrebuje a chce sa vydať vlastnou cestou. Ostatne by nás ani nemalo prekvapiť, keď sa niečo také stane.

Okrem každodenných problémov vo Formule 1 začal v zime hotový exodus. Sulajema opustil po roku vo funkcii športového riaditeľa Steve Nielsen a po ňom sa porúčal aj technický riaditeľ Tim Goss. Bol to už tretí odchod významnej osobnosti v riadiacej štruktúre federácie, keď ešte koncom minulého roka opustil svoju funkciu aj logistický manažér Christian Bryll.

Súvisiace články