logo F1online.sk

Rady FIA opúšťa ďalšia dôležitá osoba: technický riaditeľ pre monoposty Tim Goss

Vlajka FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Oddelenie FIA pre Formulu 1 prišlo o ďalšieho zo svojich lídrov. Po odchode športového riaditeľa Steva Nielsena sa rozhodol rady Medzinárodnej automobilovej federácie opustiť aj technický riaditeľ pre monoposty Tim Goss.

Goss, ktorý sa stal technickým riaditeľom FIA pre monoposty F1 v roku 2021, predtým pôsobil takmer tri dekády v britskom McLarene ako riaditeľ technickej sekcie. Jednou z jeho kľúčových povinností v štruktúrach federácie bol dohľad nad súčasným súborom technických predpisov zavedených v roku 2022 a ich implementáciou.

Nedávno sa podieľal napríklad na kontroverznej technickej smernici predstavenej na vlaňajšej Veľkej cene Singapuru, ktorá sa zamerala na flexibilnú karosériu.

Za odchodom Gossa má byť údajná nespokojnosť s aktuálnymi pomermi v riadiacom orgáne motoršportu a s procesom vedúcim k zavedeniu nových pravidiel F1 v roku 2026. K jeho odchodu dochádza po konci športového riaditeľa Steva Nielsena, ktorého nahradí vo funkcii Tim Malyon – doterajší riaditeľ FIA pre bezpečnosť.

Riaditeľ pre monoposty Nikolas Tombazis okomentoval Gossov predčasný koniec v štruktúrach FIA nasledovne: „Sme sklamaní, že sme ako organizácia prišli o osobu Timovho kalibru.“

„Tim zohrával hlavnú úlohu v technickom oddelení a vždy si počínal nanajvýš profesionálne. Chápeme však, že jeho kariéra naberá nový smer a podporujeme a rešpektujeme jeho túžbu vydať sa novou cestou, uvádza sa v stanovisku.

Súvisiace články