logo F1online.sk

Horner: Miami bol veľký úder pre psychiku Sergia Péreza

Christian Horner a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Sezóna 2023 bola nielen dominanciou jedného tímu, ale tiež dominanciou jedného muža. Max Verstappen vyhral 19 z 22 pretekov a na najvyšší stupienok prakticky nepustil ani svojho tímového kolegu Sergia Péreza. Ten zažil vydarený vstup do nového ročníka, ale potom sa musel obzerať cez rameno, aby mu niekto nevyfúkol aspoň celkové druhé miesto. Jeho šéf Christian Horner má jasno v tom, kedy nastal zvrat v sezóne mexického pretekára.

Najprv titulové ambície, potom strach o svoje miesto v tíme. Sergio Pérez začal sezónu 2023 fantasticky, ale na jej konci ho napríklad portál RaceFans umiestnil v rebríčku všetkých pilotov až na 19. miesto. Horší boli podľa renomovaného média už len Logan Sargeant a Nyck de Vries. Či už je to férové, alebo nie, Mexičan napriek celkovému druhému miestu nemôže byť spokojný s dvomi víťazstvami s jedným z najdominantnejších monopostov všetkých čias.

„Štyri alebo päť veľkých cien bolo z jeho strany veľmi dobrých,“ povedal Horner v rozhovore pre Motorsport.com. „Myslím si, že prehra v Miami bola veľký úder pre jeho psychiku. Hneď nato urobil v monackej kvalifikácii chybu v Q1 a havaroval.“

„Viete, v tomto športe je sebadôvera veľmi potrebná a podľa mňa to zrazilo momentum, ktoré si budoval po vynikajúcich pretekoch v Saudskej Arábii a Azerbajdžane. Tuším, že v Baku si udržal čistý štít, keď vyhral sobotný šprint aj nedeľné preteky,“ dodal šéf Red Bullu.

Pérez sa v Miami nachádzal vo vynikajúcej pozícii. Vyhral kvalifikáciu a keďže Max Verstappen nezapísal žiadny platný čas, štartoval až deviaty. Bola to piata veľká cena sezóny a po Baku mal Checo v celkovom hodnotení stratu len šesť bodov. Všetko nasvedčovalo tomu, že by sa mohol vrátiť na čelo, ale v nedeľných pretekoch ho Verstappen priam spláchol. Nato urobil Pérez chybu v monackej kvalifikácii a v Španielsku štartoval až jedenásty. Do boja o titul sa mu už vrátiť nepodarilo.

„Keď sme prišli do Európy, začalo sa mu to rozpadávať. Následne zažil viacero vzostupov a pádov. Chcem tým povedať, že napríklad v Monze odjazdil brilantné preteky, v Zandvoorte na mokrej trati predviedol skvelý výkon. Bohužiaľ, potom sa začali vkrádať chyby, pretože na seba vyvíjal väčší tlak,“ povedal Horner.

„Bolo však skvelé vidieť, že na konci sezóny opäť nabral formu. Samozrejme, dosiahol druhé miesto v šampionáte – niečo také sa jemu ani nám nikdy nepodarilo,“ dodal.

Súvisiace články