logo F1online.sk

Brown: Za vyhodenie Ricciarda som čelil tvrdej kritike

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2023

Vo svete F1 môžete byť akokoľvek obľúbený, ale pokiaľ nepodávate dostatočné výkony, skôr či neskôr budete nútení zbaliť si kufre. Inak tomu nebolo ani v prípade Daniela Ricciarda, ktorý si vo farbách McLarenu počínal výrazne podpriemerne. Výkonný riaditeľ stajne Zak Brown sa preto rozhodol Austrálčana zbaviť, a to aj napriek skutočnosti, že je jedným z najpopulárnejších jazdcov „efjednotky“, čo malo za následok, že bol Američan za svoje pragmatické rozhodnutie časťou fanúšikovskej obce poriadne skritizovaný.

Daniel Ricciardo bol po väčšinu svojej kariéry považovaný za jazdca s majstrovským potenciálom. Priaznivci McLarenu si preto angažovanie Austrálčana nevedeli vynachváliť. Postupom času im však zamrzol úsmev na perách, keď zistili, že dnes už 34-ročný pretekár nie je ani zďaleka taký rýchly, ako „za mladi“.

Množstvo fanúšikov papájového tímu však nedalo na Ricciarda dopustiť ani po zistení tejto skutočnosti. Na Zakovi Brownovi preto v momente, keď s pretekárom takpovediac vyrazil dvere, nenechali ani nitku suchú.

„Rozchod s Danielom bol veľmi ťažký, Daniela som mal totiž nesmierne rád, bol to skvelý chlapík,“ vyslovil sa Brown v podcaste Track Limits. „Lenže to jednoducho nevyšlo,“ doplnil. „Nebolo to v pláne (zbaviť sa Ricciarda), bola to veľmi zložitá situácia – obzvlášť, keď to bolo všade na pretrase a každý mal na vec vlastný názor. Deväťdesiat deväť percent ľudí popritom netušilo, čo sa deje v zákulisí.“

„Bol som obviňovaný (za vyhadzov Ricciarda) zo strany ľudí, ktorí jednoducho neboli o veci dostatočne informovaní. Všetci chcú mať na všetko svoj vlastný názor, ale nedisponujú faktami. Bolo to preto veľmi ťažké.“

Tam, kde Ricciardo počas svojho dvojročného pôsobenia zlyhal, exceluje jeho nástupca. Oscar Piastri sa na prostredie Formuly 1 etabloval behom niekoľkých pretekov a hoci v súčasnosti ešte za Landom Norrisom zaostáva, nepotrvá dlho a sily sa vyrovnajú.

„Myslím si, že Oscar dlží Landa v strehu,“ poznamenal Brown, ktorý si nevie vynachváliť spoluprácu svojich zverencov. „Obaja naši piloti preferujú (typologicky) rovnaké pretekárske auto, čo je výhodou, keďže od nich dostávame konzistentnú spätnú väzbu. Posledná vec, ktorú by ste chceli, je mať dvoch pretekárov, z ktorých jeden uprednostňuje nedotáčavé autá a druhý zase pretáčavé. Ako by ste to potom vyriešili?“

„Myslím si preto, že môžeme byť radi, že máme dvoch veľmi rýchlych jazdcov, ktorí sú veľmi technickí a že môžeme profitovať z toho, že máme jedného skúseného jazdca a jedného nováčika. ´Problémom´ je akurát tak to, že náš skúsený jazdec je stále pomerne mladý,“ dodal Brown.

Súvisiace články