logo F1online.sk

Prvý deň na simulátore Red Bullu nedopadol dobre, priznal Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 12. 2023

Po štyroch rokoch sa stratený syn našiel, no po návrate sa predsa len ešte chvíľu hľadal. Daniel Ricciardo priznal, že sa “na rodnú hrudu” do Red Bullu vracal s malou dušičkou, ktorú navyše celé Vianoce sužovali spomienky z prvého dňa na simulátore červených býkov. Nedopadol totiž vôbec dobre.

Od Daniela Ricciarda sa v McLarene veľa očakávalo, no keď ani uprostred druhej sezóny jeho výsledky nezodpovedali ambíciám tímu, nastal čas sa rozísť. Austrálčan už v tej chvíli vedel, že nájsť si miesto na rok 2023 bude ťažká úloha. Nakoniec sa mu to ani nepodarilo. Namiesto toho sa vrátil do svojho domovského tímu ako pilot “v úzadí”.

I napriek tomu nemal veľmi dobrý pocit po svojom návrate. V podcaste Beyond the Grid Daniel Ricciardo priblížil svoje pocity z decembra minulého roka a prezradil aj to, ako sa mu darilo, alebo skôr nedarilo na simulátore červených býkov.

“Stalo sa to koncom minulého roka. Po skončení sezóny som naskočil do simulátora. Myslím, že to bolo niekedy v decembri ešte pred tým, ako som šiel domov na Vianoce,” rozpamätával sa Daniel Ricciardo vo svojej otvorenej spovedi. “Bol som aj nervózny. Keď som sa vracal, vedel som, že Christian (Horner, pozn. red.) mi dokorán otváral dvere. Netušil som však, ako budú ostatní v Red Bulle vnímať môj návrat späť do tejto rodiny, do tímu. Preto som bol aj trochu nervózny.”

Austrálčan dal Red Bullu kopačky. Christian Horner nedávno priznal, že Ricciardo mal na stole veľmi štedrú ponuku, no rozhodol sa za sebou zabuchnúť dvere a prestúpiť do Renaultu. Ak mal spočiatku veľké oči, tak neskôr sa v nich začali objavovať slzy.

“Samozrejme, vtedy som im oznámil, že odchádzam. To samo osebe má istý dopad,” hovorí o lete 2018 Ricciardo. “Myslím si však, že v druhej polovici sezóny sme sa cez to preniesli najlepšie, ako sme vedeli. Nerozlúčili sme sa zatrpknutí, ale chápem, ak sa niektorí ľudia cítili byť dotknutí alebo zmätení.”

“Ja som mal k dispozícii kontrakt, takže nemôžem povedať, že by mi nič neponúkli. Ponúkli, no ja som to odmietol a šiel niekam inam, takže to chápem,” pokračoval víťaz ôsmich veľkých cien, z ktorých až sedem získal v kombinéze Red Bullu.

Jedna vec je, že Ricciardo vtedy zanechal svoj tím. Druhá, že sezóna 2022 bola azda najhoršia v celom jeho živote. “A takisto aj preto, že som nemal za sebou vydarenú sezónu. Moja sezóna bola pomerne slabá. Pritom som sa vracal do tímu, ktorý vyhral titul. Ľudia si preto začnú klásť otázky, že kto je vlastne tento skrachovanec? Alebo to bude tak, že ma radi uvidia späť a pokúsia sa pomôcť mi takpovediac vstať z mŕtvych?”

“Keď som v ten deň vstúpil do továrne, určite som cítil menšiu nervozitu. Jedna moja časť bola rozhodne nadšená, pretože som si uvedomil, že toto môže byť moja ďalšia šanca. Nuž a s kým to môže byť lepšie ako s tímom, ktorý ma sem dostal?” rečnícky sa spytuje rodák z Perthu. “Ten deň na simulátore nedopadol príliš dobre. Potom som šiel domov na Vianoce a mal som voľno, no nebol som tak celkom vo svojej koži.”

“Mediarovi” prestávka pomohla. Sám chcel “psychicky úplne vypnúť”, čo sa mu do istej miery podarilo, hoci svoj vysnívaný roadtrip naprieč Amerikou nestihol. Začal byť totiž opäť hladný, pracovať na simulátore Red Bullu a postupne si hľadať cestu späť do kolotoča. To sa mu podarilo po testoch vo Veľkej Británii.

Súvisiace články