logo F1online.sk

Vyšetrovanie kauzy Wolffgate bolo trápne a zbytočné, hovorí Vasseur

Toto Wolff a Susie Wolffová
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 12. 2023

Vyšetrovanie vyfabulovanej kauzy „Wolffgate“ bolo podľa šéfa Ferrari Frédérica Vasseura nanajvýš trápne a zbytočné. Francúz sa domnieva, že sa FIA nemala vecou vôbec zaoberať – a keď už, mala vyspovedať šéfa Mercedesu a jeho manželku pekne v súkromí. Lenže to sa nestalo.

Magazín Business F1 prišiel pred týždňom s informáciou, že tak Toto Wolff, ako aj Susie Wolffová, mali vynášať utajované informácie. Manželský pár onedlho na to začala vyšetrovať Medzinárodná automobilová federácia zo zvlášť závažného „konfliktu záujmov“.

Nakoniec sa však federácia k ničom nedopátrala a ani nie po dvoch dňoch vyšetrovanie ukončila, akoby sa nič nestalo. Lenže sa stalo. Vzťahy FIA a F1 sa týmto počinom organizácie ešte viac ochladili, a to podľa Frédérica Vasseura úplne zbytočne. Navyše, manželia Wolffovci sa cítia byť obvinením dotknutí, a to právom. Zvažujú preto právne kroky.

„Celú vec odštartoval článok v novinách, i keď neviem, či noviny sú v tomto prípade to správne slovo,“ rypol si do bulvárneho magazínu Business F1 „lodivod“ Ferrari. „Nazdávam sa, že v situácii, keď hovoríte o jednotlivcovi (Totovi Wolffovi a Susie Wolffovej, pozn. red.), musíte dbať na to, čo hovoríte.“

„Myslím si, že od FIA by sa to patrilo,“ poznamenal Vasseur. „Medzi tým, ako oznámili, že započali vyšetrovanie a následnou informáciou o jeho ukončení prebehlo iba 24 hodín. Radšej mali najprv 24 hodín viesť vyšetrovanie a až potom prísť s oznámením, vyhli by sme sa vďaka tomu akýmkoľvek zlým záverom.“

Prečo sa vlastne FIA s celou vecou zaoberala? Údajne len reagovala na sťažnosti celkov na adresu Wolffovcov a nekonala tak z vlastnej iniciatívy. Tímy však toto tvrdenie takmer okamžite vyvrátili, keď každá jedna zo stajní zverejnila koordinované stanovisko, v ktorom stálo, že ani jeden z tímov Tota a Susie Wolffovcov Medzinárodnej automobilovej federácii neudal.

Frédérica Vasseura skutočnosť, že sa tímy zachovali v krízovej situácii súdržne, nesmierne potešila. „Z celej veci možno vyvodiť minimálne jedno, a to, že tímy boli po minulotýždňovom ´incidente´ prinajmenšom jednotné. Nestáva sa totiž často, že by sa na stranu Tota (Wolffa) postavil Red Bull!“

„Pravdupovediac, považujem za dôležité, že sme zaujali rovnaké stanovisko a diskutovali s ostatnými zainteresovanými stranami. Myslím si, že je to vôbec po prvýkrát, čo sa tímy vyjadrili k niečomu takto jednotne,“ uzavrel Vasseur.