logo F1online.sk

Stella: Fernando je najkomplexnejší jazdec. Nemá slabiny

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Aj keď s ním už nepracuje, šéf McLarenu Andrea Stella je veľkým fanúšikom Fernanda Alonsa. Taliansky inžinier pôsobil so španielskou superstar vo Ferrari, kde plnil rolu jeho pretekového inžiniera. Obaja si spoločne tak sadli, že Stella nasledoval Alonsa do McLarenu. Tam stúpal po firemnom rebríku až do stoličky šéfa celej stajne, ktorým sa stal koncom minulého roka.

Plejáda jazdcov, s ktorými rodák z Orvieta pracoval počas svojej kariéry, je vskutku menoslovom superhviezd. Kariéru začínal vo Ferrari v roku 2000 ako jeden z inžinierov v testovacom tíme Michaela Schumachera. V roku 2002 prešiel k traťovému tímu, v ktorom pokračoval aj so Schumiho nástupcom vo Ferrari Kimim Räikkönenom.

V roku 2009 sa už stal pretekovým inžinierom najprv fínskeho pretekára a potom Fernanda Alonsa, ktorého nasledoval do McLarenu. Vo Wokingu sa v roku 2019 stal pretekovým riaditeľom a spolu s technickým riaditeľom Jamesom Keym a produkčným riaditeľom Piersom Thynnem vytvoril tzv. triumvirát pod vedením šéfa stajne Andreasa Seidla, ktorého 13. decembra 2022 nahradil na tomto poste.

Vskutku bohatý životopis plný veľkých mien. Keď teda Stella usadol pred mikrofón DAZN, aby pohovoril o sezóne McLarenu aj o svojich jazdcoch, po Landovi Norrisovi a Oscarovi PIastrim prišla reč aj na dvojnásobného šampióna. „Oscar je talentovaný a inteligentný pretekár. Má skvelú mozgovú kapacitu a tiež veľmi zaujímavé vlastnosti. Povedal by som, že je veľmi pokojný,“ uviedol šéf McLarenu, ktorý následne prešiel k svojmu lídrovi na trati.

„Lando už teraz patrí k najlepším jazdcom na rošte. Je veľmi rýchly, veľmi dobrý v pretekovom tempe a pri práci s pneumatikami. Myslím si, že keď mu ja a tím dáme dobré auto, bude schopný bojovať o titul,“ povedal Stella.

Tu prišla reč aj na Alonsa, ktorého jeho bývalý pretekový inžinier použil ako príklad jazdeckej univerzálnosti. „Keď je reč o komplexnosti, rozhodne mi napadne Fernando Alonso. V podstate nemá žiadne slabiny. Myslím si, že práve to ho robí jedinečným. V mnohých oblastiach nie je najlepší, ale vo všetkých je veľmi silný. Myslím si, že v Oscarovi vidím Fernandovu silnú myseľ. Určite je mu podobný. Počas jazdy dokáže vykonať matematické prepočty,“ hovorí Stella.

Aký je teda záverečný rezultát? Keby mal vybrať tých najlepších, koho by zvolil? Aj keď ich nijak nezoradil, Andrea nakoniec vybral svoje trio. „Myslím si, že Lando sa svojím vývojom nakoniec stane takým komplexným pretekárom. Trochu mi pripomína Fernanda. Keby ste im teda dali všetkým rovnaké autá, v mojej top trojke by boli Max Verstappen, Lando Norris a Fernando Alonso,“ uviedol Stella.

Súvisiace články