logo F1online.sk

Exodus v Alpine pokračuje: Nespokojný Davide Brivio sa vracia do MotoGP

Davide Brivio
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Zostal vôbec niekto pracovať v Alpine? Po ambíciách francúzskeho tímu niet ani chýru, ani slychu. Pred dvoma rokmi ich stelesňoval taliansky manažér Davide Brivio. Tento muž doviedol továrenský tím Suzuki až na vrchol v MotoGP a predstavoval akýsi symbol starej pravdy, že kontinuita a päťročný plán v motoršporte fungujú. V Alpine však toľko trpezlivosti nemajú.

Tento tím vykonáva čistky vo vedení častejšie než priemerný diktátorský režim. Rok 2023 priniesol priam lavínu, ktorá zmietla šéfa stajne Otmara Szafnauera, športového riaditeľa Alana Permana, hlavného technického riaditeľa Pata Frya a nakoniec aj Davideho Brivia.

Rodák z talianskej provincie Lecco nastúpil do tímu v januári 2021 ako pretekový riaditeľ. Neskôr bol preradený na funkciu riaditeľa pre expanziu pretekárskych projektov, z ktorej okrem iného dozeral aj na pretekársku akadémiu Alpine. Aj keď to pôsobí ako degradácia, tím svojho manažéra v tlačovom stanovisku pochválil za „odborné znalosti v oblasti motoristického športu“, vďaka ktorým tento program rozvíjal mladých jazdcov akadémie.

Podľa tímu bude na juniorský program Alpinu dozerať Julian Rouse, ktorý je športovým riaditeľom stajne, nástupcom Alana Permana a podobne ako jeho šéf Bruno Famin aj on má pri svojej menovke aj prívlastok „dočasný“. Uvidíme, do kedy bude toto „medzivládie“ v Enstone trvať, keďže obaja muži sedia na svojich stoličkách pol roka, čo je dosť dlhá doba.

„V prvom rade by sme sa chceli poďakovať Davideovi za jeho tvrdú prácu a odhodlanie počas posledných troch sezón. Jeho skúsenosti v motoristickom športe boli mimoriadne cenné, najmä pri vývoji a napredovaní akadémie Alpine. Davideho želaním je opustiť Alpine a chopiť sa nových príležitostí. My sme jeho želanie akceptovali obojstrannou dohodou na ukončení spolupráce. Prajeme mu všetko dobré pri ďalšej kapitole jeho už tak pôsobivej kariéry,“ povedal dočasný šéf Alpinu Bruno Famin.

„Pôsobenie vo Formule 1 v tíme Alpine je kapitolou mojej kariéry, na ktorú som hrdý. Chcel by som sa poďakovať Alpinu za možnosť vyskúšať si Formulu 1, po ktorej som dlho túžil, a tiež za možnosť odovzdať časť mojich skúseností mladým jazdcom v akadémii. Želám tímu a akadémii len to najlepšie do budúcnosti a som si istý, že uvidíme mnoho mladých jazdcov, ktorí vo svojej kariére dosiahnu fantastické úspechy. Budem si vážiť, že som zohral malú úlohu pri niektorých týchto úspechoch. Som vďačný tímu Alpine, že vyhovel môjmu želaniu vyskúšať nové príležitosti, ktoré sa mi môžu naskytnúť v budúcnosti,“ povedal na rozlúčku Davide Brivio.

Aj keď to vyzerá, že taliansky manažér ešte nevie, čo bude robiť ďalej, podľa medializovaných informácií, ktoré sa objavili už pred niekoľkými týždňami, vraj chystá návrat do MotoGP. Jeho úlohou bude vzkriesiť kedysi neporaziteľný tím Repsol Honda. Podľa početných špekulácií nebol Brivio spokojný so svojou rolou v Alpine a rozhodol sa opustiť tím.