logo F1online.sk

Coulthard si zaspomínal na rokovania s Ferrari: Ponúkali mi kontrakt tímovej dvojky

David Coulthard
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Mohol sa David Coulthard stať tímovým kolegom Michaela Schumachera vo Ferrari? Mohol. Škótsky pretekár však odmietol akceptovať veľmi špecifické klauzuly v zmluve s talianskym tímom, ktoré uprednostňovali tímovú jednotku na jeho úkor. David sa preto rozhodol zostať v McLarene, ktorého šéf Ron Dennis mu garantoval právo rovnakého zaobchádzania.

Coulthard si v minulosti už viackrát zaspomínal na svoje rokovania s Ferrari. Počas dlhej a bohatej kariéry si preskákal všeličo. Dlhé roky zostal zaviazaný McLarenu, s ktorým odjazdil až 150 veľkých cien, čo je dodnes rekord tímu, ktorý drží pred Jensonom Buttonom a Mikom Häkkinenom. Počas svojho pôsobenia vo Wokingu však komunikoval aj s konkurenciou a vo svojom podcaste Formula For Success dostal od svojho kolegu Eddieho Jordana otázku, či rokoval aj s ďalšími tímami.

„Áno. Stretol som sa s Jeanom Todtom v jeho parížskom byte, aby sme pohovorili o možnom prestupe do Ferrari,“ spomína Coulthard, ktorému však bolo rýchlo jasné, že ponúkaná zmluva mu negarantuje rovnaké zaobchádzanie s potenciálnym tímovým kolegom Michaelom Schumacherom.

„Spomínam si, že ponúkaná zmluva bola v podstate kontraktom určeným pre tímovú dvojku. Nech si teraz pri pohľade na moju kariéru pomyslíte čokoľvek, v tom čase som stále cítil, že chcem podpísať len takú zmluvu, ktorá mi garantuje právo rovnakého zaobchádzania s tímovým kolegom. V podstate to znamenalo, že keby som jazdil na štvrtom mieste a on na piatom, musím ho pustiť dopredu. Rovnako to platilo pre prípad, že vediem preteky. Niečo také som nemohol podpísať,“ povedal Coulthard.

„Všetka česť Ronovi Dennisovi a McLarenu. Vždy mi ponúkli zmluvu, ktorá mi garantovala právo rovnakého zaobchádzania a rovnosť príležitostí. Aj keď som mal v kontrakte klauzulu, že vždy musím poslúchnuť pokyny šéfa tímu, nech už to bolo za akýchkoľvek okolností, zväčša som dostal férovú a rovnakú príležitosť, aby som sa presadil a skúsil čo najviac rozvíjať svoje schopnosti,“ hovorí Coulthard.

Ten na záver svojej odpovede dodal, že s nikým ďalším už nehovoril. Je pravda, že v tej dobe patrili medzi top tímy v podstate len Ferrari, McLaren a Williams. Poslednú menovanú stajňu David opustil po sezóne 1995, aby prijal omnoho lukratívnejšiu ponuku od Rona Dennisa. „Ferrari bolo naozaj jediným tímom, s ktorým som počas deviatich rokov v McLarene hovoril,“ dodal na záver Coulthard.