logo F1online.sk

Hamilton sa na galavečeri pustil do FIA, cenu prenechal fanúšikovi a odišiel

Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 12. 2023

Lewis Hamilton si na záverečnom galavečeri FIA, ktorým sa oficiálne ukončila sezóna 2023, vôbec po prvýkrát prebral ocenenie za tretie miesto v šampionáte jazdcov. Ešte predtým, než vystúpil na pódium, však poskytol rozhovor médiám, v ktorom sa poriadne pustil do vedenia Medzinárodnej automobilovej federácie. Sedemnásobný šampión skritizoval organizáciu za krivé obvinenie Wolffovcov, ktorého sa dopustila len pár dní pred uskutočnením ceremoniálu, a to bez akéhokoľvek kladenia si otázok či relevantných dôkazov.

Rekordér v počte víťazstiev sa v kauze „Wolffgate“, ktorej vyšetrovanie už medzičasom skončilo, zastal tak svojho šéfa, ako aj jeho manželky. Tota Wolffa označil za „skvelého“ a „chápavého“ lídra, ktorý by sa k vynášaniu informácií – z čoho ho obvinila FIA – nikdy neuchýlil.

Susie Wolffovú opísal Lewis Hamilton ako jednu z najúžasnejších líderiek, aká sa kedy v motoršporte pohybovala. Rovnako ako v prípade Rakúšana, je aj v prípade Škótky presvedčený o jej nevine.

O koho vine a “nechutných praktikách” je však presvedčený, je Medzinárodná automobilová federácia, ktorá si na Wolffovcov vyšliapla bez toho, aby si kládla otázky či disponovala akýmikoľvek smerodajnými dôkazmi.

Hamiltonovi takisto vadí, že zatiaľ čo F1 sa snaží zlepšiť rozmanitosť a inklúziu v motoršportovom odvetví, sa niektoré popredné osobnosti federácie usilujú o presný opak. To sa podľa Brita „musí zmeniť“, a to jedine tak, že Mohameda bin Sulajema nahradí vo funkcii niekto iný, povedzme myšlienkovo otvorenejší.

Hamilton demonštroval nesúhlasný postoj s FIA aj tým spôsobom, že po skončení galavečera ponechal trofej za tretie miesto napospas osudu na stole a následne ju (údajne) daroval jednému z fanúšikov, čím učinil veľavravné gesto.

Súvisiace články