logo F1online.sk

Odovzdávanie cien máme za sebou, nikto sa nepobil a šampión dostal zaslúženú trofej

Anar Alakbarov, Mohamed bin Sulajem, Max Verstappen, Christian Horner a Stefano Domenicali
© FIA/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Sezóna 2023 je oficiálne za nami. Helmy a kombinézy sme vymenili za motýliky, obleky a róby, aby sa celá komunita motoršportu stretla v Baku na odovzdávaní cien FIA. Boli sme zvedaví, či vzhľadom na trenice medzi Formulou 1 a Medzinárodnou automobilovou federáciou dôjde k niečomu podobnému, ako keď Will Smith vylepil poriadne zaucho Chrisovi Rockovi na Oscaroch. Nestalo sa. Všetko prebehlo slušne a s gráciou.

Ako každú sezónu, aj teraz FIA ocenila tých najlepších za rok 2023. Od motokár po Formulu 1 si odniesli svoje trofeje všetci najlepší vo všetkých kategóriách. Ako prvý muž zo sveta F1 sa objavil Max Verstappen, ktorý odovzdával trofeje šampiónom motokárových kategórií. Mladým odporučil, aby na seba nevyvíjali príliš veľký tlak pri prechode do monopostov a dopriali si čas.

Prezident Formuly 1 Stefano Domenicali sa prvýkrát objavil na pódiu, aby ocenil najlepších vo Formule 3 a Formule 2. Nemal však nasadený mikrofón a moderátori mu neodovzdali ani ten prenosný, takže sme bývalého šéfa Ferrari sme sledovali len v úlohe nemého a tlieskajúceho pána v smokingu, ktorý ocenil najlepších vo Formule 3 (Paul Aron, Zak O’Sullivan a Gabriel Bortoleto) a Formule 2 (Jack Doohan, Frederik Vesti a Théo Pourchaire).

Cenu pre najlepšieho nováčika si odniesol pilot McLarenu Oscar Piastri, ktorý už túto trofej doma má, keď ho federácia ocenila za jeho neuveriteľnú sezónu vo Formule 2 v roku 2021. Teraz sa na pódiu objavil už ako pilot Formuly 1 a verný svojmu humoru vyjadril nádej, že je to jeho posledná cena pre nováčika roka.

„Keď dokážeme začať nový rok, ako sme zakončili uplynulú sezónu, tak budeme v dobrej forme. Tím odviedol neuveriteľnú prácu a podaril sa nám veľký obrat. Svoju nováčikovskú sezónu vo Formule 1 som si veľmi užil. Dúfam, že som v kariére už naposledy nováčikom. Teším sa, čo prinesie budúcnosť,“ povedal Piastri na pódiu.

Pilot Formuly 1 si odniesol aj cenu za Akciu roka. Podobne ako vlani, keď zvíťazil manéver Lewisa Hamiltona na Sergia Péreza a Charlesa Leclerca zo silverstonskej poslednej zákruty, sa aj v roku 2023 teší pilot F1. Tentokrát je ním Fernando Alonso za jeho súboj a manéver na Sergia Péreza na Veľkej cene Brazílie.

 „Veľké ďakujem za vaše hlasy pre mňa a moju bitku so Sergiom v Brazílii. Chcem sa poďakovať a podeliť o túto cenu aj so Sergiom. Každá bitka na trati si vyžaduje spoluprácu dvoch. Myslím si, že toto by malo slúžiť ako príklad nielen pre súčasnú, ale aj pre budúcu generáciu. Musíme presadzovať čisté pretekanie bez kontaktu medzi pilotmi. Dúfam, že sa uvidíme v budúcom roku s ďalšou akciou na trati. Ďakujem fanúšikom a ďakujem aj FIA, že sa o nás stará. Uvidíme sa čoskoro,“ odkázal Alonso.

Pozornosť pútal aj prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem, ktorý sa na pódiu objavil niekoľkokrát. Pogratuloval Násirovi al-Attíjahovi a jeho spolujazdcovi Mathieovi Baumelovi k titulu v šampionáte v Rally-Raid, potom odovzdával cenu najlepším vo vytrvalostnom šampionáte. Vtedy už dostal do rúk mikrofón, aby poďakoval vlastne všetkým vrátane azerbajdžanských hostiteľov galavečera.

V závere slávnosti odovzdal taktiež Medailu prezidenta FIA za inovácie, ktorú si odniesol Christian von Koenigsegg – zakladateľ automobilky Koenigsegg. Po tomto sa chcel z pódia vytratiť, ale moderátori ho zastavili, pretože ho ešte čakala povinnosť odovzdať ceny a zagratulovať najlepším vo Formule 1.

Pri uvedení celkovo tretieho Lewisa Hamiltona však na pódiu chýbal a pilot Mercedesu dostal cenu od prezidenta Automobilovej federácie Azerbajdžanu Anara Alakbarova. „Chcem všetkým pogratulovať k úžasnému roku. Bolo úžasné vás všetkých sledovať vo vašich šampionátoch a patrí vám veľká gratulácia. Pre všetkých to bola dlhá sezóna a teším sa na zimu. Pracujeme veľmi tvrdo, aby sme sa v budúcom roku vrátili silnejší. Chcem tiež pogratulovať Red Bullu, Maxovi a Checovi. Odviedli neuveriteľnú prácu. Max neurobil chybu a jeho tím skutočne pozdvihol latku. Máme pred sebou veľa práce, aby sme medzeru uzavreli. Naozaj verím, že sa nám podarí. Chcem preto tiež poďakovať môjmu tímu, ktorý sa nevzdal. Začali sme v podstate so sestrou minuloročného auta, ktoré nebolo dobré a nebola to zábava s ním jazdiť. Dúfam, že sa budúci rok vrátime. Dáme do toho všetko,“ povedal Hamilton s prianím krásnych Vianoc.

Pri udeľovaní ceny pre celkovo druhého Sergia Péreza sa na pódiu už s mikrofónom objavil Stefano Domenicali, od ktorého si mexický pretekár cenu vyzdvihol. „Rok sme začali dobre, ale potom prišla prostredná časť sezóny, ktorá bola trochu ako na horskej dráhe. Nevzdali sme sa držali sme spolu ako tím. Chcem sa im všetkým poďakovať za podporu. Prešli sme si ťažkými časmi, ale nakoniec to bol najlepší rok v histórii nášho tímu. Poučili sme sa z ťažkostí a v budúcom roku sa vrátime silnejší,“ vyriekol svoju zdravicu celkovo druhý muž Formuly 1.

Sulajem prichádzal na pódium a opúšťal ho na pravidelnej báze. Ako sa ukázalo, nakoniec odovzdával cenu Christianovi Hornerovi pre najlepší tím a potom, samozrejme, aj trojnásobnému majstrovi sveta Maxovi Verstappenovi. „V priebehu roka sme zažili skvelú jazdu. Myslím si, že ma ten tretí titul trochu zasiahol na pódiu v Abú Zabí, keď si človek uvedomí, že sezóna skončila a, žiaľ, už si s týmto autom nezajazdí. Bola to však neuveriteľná sezóna a tiež skvelá zábava. Chceme zo seba vydať to najlepšie, ale keď cestujete okolo sveta, potrebujete tiež skvelú partiu ľudí. Som veľmi hrdý na to, čo sme dosiahli, ale dúfam, že tu to neskončí,“ povedal čerstvo korunovaný trojnásobný majster sveta.

Na záver sa ešte raz ujal slova Sulajem, ktorý znovu pogratuloval Verstappenovi a jeho tímu. Všetkým pripomenul, že „nemôže potrestať úspech“ a Maxa spomaliť. Následne zrejme trochu neplánovane zvolal späť na pódium Alakbarova, Hornera a Domenicaliho na spoločnú fotografiu, čím sa galavečer uzavrel.

Súvisiace články