logo F1online.sk

Na začiatku sezóny nebudeme mať všetko „plne maximalizované“, upozorňuje Brown

Zak Brown
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Všetci si spomíname na začiatok tohtoročnej sezóny, keď sa pri predstavení nového monopostu MCL60 postavil Zak Brown a priznal svetu, že vývoj jeho tímu zaostáva. Nový monopost sa objavil až v neskoršej fáze sezóny. Za tento prístup si McLaren zlizol nemalú kritiku, ale keďže v druhej polovici sezóny povstal z popola ako bájny fénix, nikoho to napokon netrápilo. Teraz sa zdá, že Brown stavil na rovnaký spôsob komunikácie.

„Skutočný“ McLaren MCL60 sa objavil až v Baku a ani tam tím nijak nehviezdil. Boli to až vylepšenia v Rakúsku a Británii, ktoré tím katapultovali na špicu. Potom už každý zabudol na priam tragickú formu tímu z úvodu ročníka. Dokonca sa tým McLaren dnes pýši a tím na sociálnych sieťach zverejnil príspevok, ktorým potvrdil, že kým pred Rakúskom získal len sedemnásť bodov, po ňom hneď 285.

Niečím takým sa Ferrari skutočne pochváliť nemôže, keď nechce byť zožraté zaživa vlastnými tifosi. Zdá sa však, že Zakovi Brownovi sa vyplatilo nastaviť očakávania nízko a aj pred sezónou 2024 varoval svojich fanúšikov, že nové auto nebude hneď od úvodu v dokonalej forme. „Máme všetko, čo potrebujeme, ale potrebujeme trochu viac času,“ prehlásil Brown.

„Na vylepšeniach sa nepodieľali niektoré z našich najnovších technológií. Teraz máme nový veterný tunel, nový simulátor, novú výrobnú linku, čo je pre nás celkom vzrušujúce, pretože sme ich doteraz nepoužívali. V McLarene máme opäť skvelých ľudí a získali sme niekoľko veľkých posíl. Tie však prídu až v januári a pre nás sa rok 2024 vlastne už začal,“ hovorí generálny riaditeľ stajne z Wokingu.

Naráža, samozrejme, na Davida Sancheza a Roba Marshalla, ktorí sa k McLarenu pripoja po novom roku. Ich vplyv na nový monopost nebude taký veľký, keďže prvé preteky sezóny 2024 sa uskutočnia už 2. marca. Brown preto opäť vyzýva na trpezlivosť. „V januári budeme mať všetko na svojom mieste, ale rok 2024 už začal, takže si myslím, že až v roku 2025 budeme mať všetko maximalizované. Napriek tomu mám zo sezóny 2024 dobrý pocit,“ hovorí americký biznismen.

„Šéf Andrea Stella a celý tím odviedli skvelé úsilie a vylepšenia fungovali fantasticky. Jazdci odvádzajú vynikajúcu prácu a naša pohonná jednotka Mercedes dodáva skvelý výkon,“ dodal spokojný Brown.