logo F1online.sk

Už žiadne rozptyľovanie. Ocon sľubuje, že v novej sezóne sa vráti do „bojového režimu“

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Esteban Ocon v tomto roku podľahol novému tímovému kolegovi Pierrovi Gaslymu. Francúzske duo patrilo v tejto sezóne k najvyrovnanejším jazdeckým dvojiciam a možno trochu prekvapivo sa tešil druhý menovaný. Neprekvapilo by nás, keby to Ocona škrelo ešte viac než celkovo neúspešný rok 2023 pre tím Alpine. Esteban však sľubuje, že v budúcom roku sa vytasí s aktivovaným „bojovým režimom“.

Celkové šieste miesto je pre francúzsky továrenský tím veľkým sklamaním. Pohonná jednotka nestíhala, objavili sa problémy so spoľahlivosťou a nehoda tímových kolegov v Austrálii dokonalo podčiarkla situáciu v stajni z Enstone. Trochu prekvapivo bol rýchlejším z dvojice pilotov Gasly, ktorý prekonal svojho odvekého rivala Estebana Ocona.

Víťaz Veľkej ceny Maďarska v roku 2021 je v tíme dobre zahniezdený a už proti Fernandovi Alonsovi dokázal, že rozhodne nie je žiadny slimák. Gasly však v tejto sezóne predvádzal úchvatné výkony a Oconovi nezostáva iné, než priznať porážku.

„Myslím si, že sa nám podarilo niekoľko veľmi dobrých vecí a využili sme niekoľko veľmi dobrých príležitostí, ale celkovo sme neboli konzistentní a veľakrát sme nedokončili preteky. Tuším, že som odstúpil až deväťkrát, čo je asi najviac zo všetkých jazdcov. Vyšlo nás to draho,“ zhodnotil sezónu 2023 dvanásty muž celkového hodnotenia Esteban Ocon, ktorého cituje Motorsport.com.

„Keď odrátame problém s prevodovkou v Singapure a kontakt s Oscarom v Austine, mohli sme sa dostať do najlepšej desiatky celkového hodnotenia. Preto je táto sezóna trochu premárnenou príležitosťou,“ dodal francúzsky pretekár.

Ako to teda v budúcom roku zmeniť? Podľa slov samotného Ocona je nevyhnutné sa viac sústrediť na pretekanie. V tomto roku sme videli, že Alpine vstúpil do veľkého formulového šoubiznisu, keď sa spolumajiteľmi stajne stalo konzorcium okolo hollywoodskych a športových hviezd. Esteban však sľubuje, že v roku 2024 sa nenechá ničím rozptýliť.

„Od 2. januára do predsezónnych testov sa vrhnem naplno do tréningového kempu. Vrátim sa viac k tomu, čo som robil v roku 2022, teda žiadny život, len pretekanie. V tejto sezóne sme mali množstvo aktivít mimo okruhov, ale to sa v novom roku zmení,“ sľubuje Ocon.

„Vraciam sa do bojového režimu a plne sa sústredíme na pretekársku stránku. Ešte predtým sa uskutoční vianočný večierok tímu a takisto nás čaká nejaká práca na simulátore. Pár dní strávim s rodinou, ktorú som už dlho nevidel. V decembri si užijem pár pekných chvíľ s priateľmi, takisto s Mickom Schumacherom, a potom sa už plne sústredím na budúci rok,“ povedal Ocon.