logo F1online.sk

Schumacher objasnil dôvody pre vstup do WEC: Musím dokázať, že si zaslúžim miesto v F1

Mick Schumacher
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

Po dvoch sezónach strávených v F1 zostal syn sedemnásobného šampióna takpovediac na ocot. Haas sa totiž koncom roka 2022 rozhodol nahradiť Schumachera skúsenejším a výkonnostne stabilnejším Nicom Hülkenbergom, následkom čoho sa ocitol Nemec zo dňa na deň bez práce. Micka síce následne angažoval Mercedes, kde do dnešných dní zastáva pozíciu rezervného pilota, čo však ambicióznemu pretekárovi zďaleka nestačí. Rád by sa dostal späť do Formuly 1, čomu ale bráni jazdcova pošramotená reputácia, ktorú je potrebné napraviť. Dvadsaťštyriročný mladík sa tak pokúsi urobiť prostredníctvom angažmánu vo WEC.

Niektorí pretekári sa dostanú po odchode z „efjednotky“ späť na štartový rošt pomerne poľahky, zatiaľ čo iní sa na svoj „comeback“ poriadne nadrú. Presne to je aj prípad Micka Schumachera, ktorý sa po tvrdom vyhadzove z Haasu do Formuly 1 napriek vynakladanému úsiliu nie a nie navrátiť.

Nemec sa nazdáva, že sa o to v nemalej miere pričinil aj samotný americký celok, ktorý rozhodol o Schumacherovej budúcnosti na poslednú chvíľu. Vraj keby tak urobil v predstihu, Mick by si sedačku pre rok 2023 ešte možno našiel, ktovie.

„K oznámeniu (o ukončení spolupráce) došlo pomerne neskoro,“ posťažoval sa pre Formula1.com syn legendárneho pretekára Ferrari. „Deň pred začiatkom posledného víkendu sezóny mi povedali, že v roku 2023 nebudem na štartovom rošte. V tom momente bolo už neskoro na to začať si hľadať nové miesto.“

Schumacher zostal v akom-takom kontakte s Formulou 1 len vďaka Mercedesu, ktorý ustanovil 24-ročného pretekára za jazdca číslo 3. „Využil som preto možnosť, ktorú mi dal začiatkom tohto roka Mercedes v prípade, že by sa nič nerysovalo. Siahol som po nej a teraz som tu.“

Po roku strávenom v garáži „strieborných šípov“ možno povedať, že Schumacher plní povinnosti „jazdca v zálohe“ na jednotku s hviezdičkou. Nemcov prínos ocenil tak šéf tímu Toto Wolff, ako aj jazdci Mercedesu Lewis Hamilton s Georgeom Russellom, ktorí sa zhodujú, že si Nemec miesto na štartovom rošte bezpochyby zaslúži.

Pre Schumachera sú slová kolegov a nadriadeného pochopiteľne balzamom na dušu, ale nič to nemení na tom, že je aj naďalej „bez práce na plný úväzok“. „Je skvelé, že si ľudia sú vedomí mojich kvalít. Stále som však iba rezervným jazdcom a nie hlavným. Očividne sa niečo pokazilo a niekedy je to trochu ťažké to pochopiť.“

O tom, že patrí na štartový rošt, sa Schumacher pokúsi presvedčiť aj zbytok formulovej obce – a to tým, že bude podávať vynikajúce výsledky vo WEC, kde sa už o pár mesiacov predstaví vo farbách Alpinu.

„Viem, že musím o tom, že si zaslúžim miesto v F1, presvedčiť aj ostatných,“ poznamenal Mick, ktorý potvrdil, že do Formuly 1 zavíta naspäť najskôr v roku 2025. „Bohužiaľ, veľa pretekárov disponuje viacročnými zmluvami, čo má za následok, že pre budúci rok už nie sú žiadne dvere otvorené. Pre rok 2025 je však miest voľných niekoľko, takže uvidíme,“ dodal Schumacher.

Súvisiace články