logo F1online.skF1online.sk

S diverzitou sme sa nikam neposunuli, povedal Hamilton pri pohľade na tímovú fotku Mercedesu

Lewis Hamilton a George Russell, spoločná fotka Mercedesu
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Je toto jeden z tých prípadov, keď sa o niečom veľa hovorí, ale nič sa s tým nerobí? O diverzite a inklúzii vo Formule 1 sa toho v posledných rokoch nahovorilo toľko, že aj bežný Slovák, ktorého krajina tieto spoločenské témy nerieši, sa o tejto problematike dozvedel viac ako dosť. Už sú to štyri roky, čo sa mnohonásobný šampión Lewis Hamilton rozhodol týmito vecami zaoberať. Teraz smutne skonštatoval, že výsledky nie sú viditeľné.

Prečo práve tento víkend? Nuž, presne pred štyrmi rokmi sa pilot Mercedesu pozrel na koncoročnú tímovú fotografiu a skonštatoval, že Formula 1 je takmer výhradne záležitosťou bielych mužov. Tento nedostatok diverzity sa rozhodol riešiť a založil tzv. Hamiltonovu komisiu, ktorej úlohou bolo pracovať na zvýšení počtu ľudí tmavej pleti v britskom motoršporte.

Komisia začala oficiálne svoju činnosť v júni 2020. O rok neskôr sa Lewis odhodlal k ďalšiemu kroku a založil charitatívnu nadáciu Mission 44, ktorej obratom venoval ohromujúcich dvadsať miliónov libier z vlastných peňazí. Tá mala za cieľ pomôcť pri vzdelávaní, zamestnávaní a posilňovaní postavenia mladých ľudí zo sociálne znevýhodnených prostredí.

Vo štvrtok pred Veľkou cenou Abú Zabí sa uskutočnilo tradičné tímové fotenie a pred garážou sa so svojimi pilotmi zhromaždili aj zamestnanci Mercedesu. Po štyroch rokoch práce však mal Lewis pri pohľade na fotografiu veľmi podobný pocit, ako keď sa rozhodol s týmto všetkým začať. „Toto je pre mňa dôležitejšie než úspechy na trati,“ prehlásil pred novinármi Hamilton rozhodne.

„Úprimne, bol to dlhý proces, ktorý sa začal práve tu v roku 2019. Nebudem klamať, máme za sebou tímové fotenie a pri pohľade na fotku si hovorím: ‚Sakra, stále máme pred sebou kopu práce.‘ Sú na nej napríklad traja ľudia s odlišnou farbou pleti. Aj keď je na nej oveľa viac žien, stále to potrebuje zmenu,“ prehlásil sedemnásobný majster sveta.

„Ak to porovnám s rokom 2019, som si celkom istý, že sa to nepohlo ani zďaleka tak, ako by malo. Úlohou je zistiť, ako to zmeníme,“ dodal Hamilton.

Treba však povedať, že tieto programy sú zamerané hlavne na vzdelávanie ľudí. Za štyri roky nevychodíte ani vysokú školu, nieto sa ešte zamestnáte v tíme Formuly 1. Pripúšťa to aj sám tvorca týchto iniciatív. „Je to skutočne zamerané na deti a prílev budúcej pracovnej sily. Začína sa to od najnižších vrstiev. Je naozaj skvelé sledovať, ako sa to všetko spája. Som naozaj hrdý, že to začína mať skutočný vplyv,“ tvrdí sedemnásobný šampión, ktorý cíti z mladých ľudí z rôznych prostredí skutočný zápal pre motoristický šport.

„V Austine za nami prišli deti a mladé dievčatá. V Británii nás prišla navštíviť naozaj rôznorodá skupina detí. Bolo skvelé týmto mladým ľuďom otvoriť dvere, vzbudiť záujem a tvoriť sny, o ktorých si možno nikdy nemysleli, že sú možné. Teším sa na budúcnosť. Je to však dlhá cesta,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia