logo F1online.sk

Sú pred nami vzrušujúce časy, verí Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 11. 2023

McLaren si v Abú Zabí s prehľadom udržal štvrté miesto v Pohári konštruktérov. To je kľúčové a azda aj najpozitívnejšie konštatovanie posledného vystúpenia britskej stajne v tejto sezóne. Pretekové tempo totiž mierne zaostalo za očakávaním.

Lando Norris na štarte preskočil Georgea Russella a pomerne rýchlo prešiel cez kolegu Oscara Piastriho na tretie miesto. Chvíľu sa zdalo, že bude dotierať na Charlesa Leclerca, namiesto toho sa však musel pozerať viac za seba.

Kvôli problému pri prvom pitstope navyše prišiel o pozíciu voči Russellovi. „Niečo som tam voči Georgeovi stratil, nebyť toho, možno by to bolo dnes iné. Chalani v boxoch však celý rok odvádzali skvelú robotu. Jeden zlý pitstop sa pritrafí vždy, stáva sa,“ zastal sa Lando Norris svojich mechanikov.

Zdalo sa, že keď tímy v druhom a treťom stinte prešli na tvrdé pneumatiky, začínal McLaren viac strácať. Norrisovi pri druhej výmene pneumatík nevyšiel pokus o undercut na Russella, pričom až tak veľa mu nechýbalo, no pilotovi Mercedesu pomohlo DRS od Lancea Strolla, ktorý jazdil na odlišnej stratégii.

„Nemali sme takú rýchlosť, v akú sme dúfali. Nie o veľa, no chýbala nám nejaká desatinka, aby sme boli v bitke s Mercedesom a Ferrari. Robil som, čo sa dalo, nechali sme tam všetko. Stále však niečo chýbalo. Aj degradácia bola priveľká. Nie sú to úplne preteky, akými by sme chceli skončiť sezónu. V sobotu sme však mali rýchlosť, a rovnako sme ju mali posledných sedem-osem pretekov, tento víkend teda nič z toho neuberá,“ pokračoval britský pilot.

Landovi Norrisovi po kontakte so Sergiom Pérezom nepomohla ani päťsekundová penalizácia pre Mexičana, pretože v závere na starších pneumatikách už jednoducho nemal tempo a cieľovú čiaru preťal na piatom mieste. V Pohári jazdcov skončil šiesty, keď na duo Alonso-Leclerc stratil jediný bod. Preskočil aspoň kamaráta Carlosa Sainza.

McLaren si však dvojitými bodmi udržal štvrté miesto v Pohári konštruktérov. Kto by to bol povedal po tom, ako ´papájoví´ nebodovali v troch z piatich úvodných víkendov ročníka. McLaren zopakoval štvrtú priečku medzi tímami zo sezón 2021 i 2019, a polepšil si o jedno miesto oproti minulému ročníku. Získal 302 bodov. Viac ich naposledy nazbieral v sezóne 2012 (378).

„Je to veľmi dobré pre morálku a motiváciu celého tímu. Na začiatku sme boli fakt ďaleko. Tvrdá práca sa však vypláca. Urobili sme jeden z najväčších krokov, no chceme ešte oveľa viac. Všetci v McLarene to vedia a tvrdo na tom makáme. Sú pred nami vzrušujúce časy, len treba ešte dať pár vecí dokopy,“ uzavrel Norris.

Piastri: Čistý víkend na koniec sezóny

Oscar Piastri v úvode predviedol skvelú obranu pred Georgeom Russellom, no po tom, ako pri obrane prebrzdil svoje pneumatiky a musel skôr zastaviť, akoby strácal dych. Prebral sa v záverečnom stinte, keď istý čas držal najrýchlejšie kolo. Cieľovú čiaru preťal ako šiesty.

„Trošku ma prekvapila naša rýchlosť. Nebola taká dobrá ako sme verili. V prvých dvoch stintoch som sa trochu trápil, posledný mi prišiel oveľa lepší. Celkovo bolo pekné zažiť na konci roka čistý víkend s dobrou kvalifikáciou a pretekmi bez akéhokoľvek kontaktu,“ skonštatoval Oscar Piastri.

Austrálčan obsadil v Pohári jazdcov deviatu priečku a zažil vydarenú prvú sezónu v F1. „Celkovo som spokojný. Sú tu samozrejme veci, na ktorých musím popracovať. Zažil som však veľa dobrých momentov, dve pódiá či víťazstvo v šprinte. Verím, že niečo také zažijeme budúci rok pravidelnejšie,“ doplnil.