logo F1online.sk

Verstappen: Helmut dostal lekciu nikdy sa nestaviť proti mne!

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 11. 2023

Helmut Marko je o 500 eur ľahší, a to zásluhou Maxa Verstappena. Úradujúci šampión totiž získal ďalšiu pole position, čím spláchol do záchoda predkvalifikačné predpoklady športového poradcu tímu. So spokojným výrazom mu odkazuje, aby si nabudúce dobre vybral stranu, na ktorú sa postaví.

Max Verstappen zažil napohľad veľmi jednoduchú kvalifikáciu. Vo všetkých troch častiach zajazdil najrýchlejší čas a nepotreboval na to ani toľko čerstvých sád ako jeho súperi. Na úplný záver mu tak ako jedinému zostali dve nové sady softov, čo dokonale využil.

Christian Horner sa hneď vo vysielačke pochválil Maxovi Verstappenovi, že mu vyhral 500 eur v stávke s Helmutom Markom. Vedenie Red Bullu sa totiž stavilo, v ktorom rade skončí talentovaný Holanďan. Horner tvrdil, že v prvom rade, podľa Marka zas v druhom.

“Helmut dnes dostal riadnu lekciu, že sa nikdy nemá staviť proti mne,” rozosmial sa Max Verstappen na margo tejto šéfovskej pasovačky. “Výťažok” z nej bude použitý na vyplatenie účtu mechanikov, ktorí si v nedeľu vyrazia do baru.

A určite si to zaslúžia. Pred štartom kvalifikácie sme ich videli horlivo pracovať na Verstappenovom monoposte. Menili mu nastavenia, na ktoré sa v tréningoch neustále sťažoval.

“V treťom tréningu to nešlo vôbec dobre,” pripustil vo svojej sobotňajšej analýze. “Preto sa bavíte s inžiniermi o tom, čo sa dalo spraviť lepšie, kde strácate… Oni potom nájdu veci, ktoré sa dajú zmeniť. V konečnom dôsledku je však GP (Gianpiero Lambiase, pretekový inžinier, pozn. red.) spolu so mnou ten, kto rozhodne, aké nastavenia zvolíme. To dnes skvele zafungovalo.”

Takže pochvala určite patrí aj inžinierom. Raz darmo, aj Formula 1 je tímový šport. V tomto prípade Holanďana potiahol tím tak výrazne, až mu prišlo “veľmi zvláštne” ocitnúť sa na čele. “Bolo to veľmi zvláštne. Celý víkend som sa trochu trápil. Pred kvalifikáciou sme však auto určite vylepšili a už od prvého kola bolo na tom lepšie. Mohol som viac zatlačiť.”

Po zisku pole position to aj Gianpiero Lambiase svojmu jazdcovi vytmavil za jeho sťažnosti. “Hádam, že tejto garáži dlhuješ jedno zasrané ospravedlnenie.”

Ak sobota vyjde Maxovi Verstappenovi, z nedele už býva prechádzka ružovým sadom. Navyše na okruhu Yas Marina platí, že posledných osem držiteľov pole position tu aj dokázalo vyhrať. Čo už len by mohlo Holanďana zastaviť?

“Takto sa na to nepozerám. Každý rok je v niečom iný. Niekedy spravíte chybu v kvalifikácii alebo, naopak, v pretekoch. Tieto štatistiky pre mňa nič neznamenajú. Ak sa v aute budem cítiť dobre a budeme šetrní k pneumatikám, tak môžeme vyhrať,” odkazuje Verstappen. “Bolo by to perfektné a presne o to sa zajtra pokúsim.”