logo F1online.sk

Horner o prípravách na rok 2024: Naše najväčšie vylepšenie bolo lakovanie

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 11. 2023

V nedeľu uplynie presne mesiac od chvíle, keď Red Bullu vypršal trest za prekročenie rozpočtového stropu. To však znamená, že jeho efekt sa môže premietnuť až do roku 2024. Aby sa tím z Milton Keynes vyhol negatívnemu poklesu formy, už dlho sa venuje vývoju auta pre nasledujúcu sezónu. Christian Horner hovorí, že lakovanie je prakticky jediná vec, ktorá sa od leta zmenila.

Na posledných veľkých cenách môžeme badať, že v štartovom poli je to vyrovnanejšie. Ani Max Verstappen už v cieli nemá 20-sekundové náskoky, čo bolo v prvej polovici sezóny doslova pravidlom. Červení býci totiž zbroja na rok 2024.

Od letnej prestávky sa vraj na trati neobjavilo nič, čo by stálo za reč. “Najväčšie zmeny, ktoré sme spravili na monoposte, sa týkali lakovania,” uškrnul sa šéf Red Bullu Christian Horner. “Myslím si, že naša hlavná sila pramení z toho, že sa nám podarilo dosiahnuť túto úroveň konzistentnosti na širokej škále tratí, podmienok a okolností.”

Ostatné tímy majú svoje deficity. Mercedes lamentuje aj nad rýchlosťou svojho auta na rovinkách, McLaren chce cez zimu zmenšovať aerodynamický odpor a Ferrari nedokáže pracovať s pneumatikami. Aston Martin je kapitola sama osebe; v druhej polovici sezóny totálne stratil pôdu pod nohami.

Aj červení býci majú čo vylepšovať. Podľa Maxa Verstappena je správanie a rýchlosť monopostu v pomalých zákrutách jedna veľká oblasť, kde sa ešte dá získať. Zhodou okolností presne na technických okruhoch sa Red Bullu darilo najmenej. V Singapure vyhralo Ferrari, v Monaku zas takmer triumfoval Aston Martin, spomína Horner.

“Bolo to nakoniec o jednom kvalifikačnom kole, ktoré rozhodlo preteky,” vrátil sa do prvej polovice roka Christian Horner. Potom sa McLarenu darilo “na niektorých pretekoch vyzývať Red Bull do boja”. “A vpredu sme videli aj Ferrari, občas Mercedes.” Čiastkové úspechy sa podarilo získať každej z popredných piatich stajní, ale to je vlastne všetko.

Sme teda zvedaví, či sa na začiatku sezóny 2024 vôbec nejako zmenší náskok červených býkov. Mladík z programu Jake Dennis totiž po piatkových jazdách prezradil, že červení býci sa už od VC Singapuru venujú výlučne prípravám na rok 2024. Na rozdiel od nich McLaren priniesol nové komponenty dokonca až do Las Vegas, Mercedes a Aston Martin mali väčšie balíčky noviniek pripravené na USA.