logo F1online.sk

Marko: O rok budeme bojovať o titul, teraz už naozaj

Christian Horner a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2020

Máme za sebou najlepšiu zimu od roku 2013. Z Maxa Verstappena sa stane najmladší majster sveta. K titulu pridáme aspoň päť víťazstiev. Aj takéto vyjadrenia padali v tábore Red Bullu pred začiatkom sezóny 2020. Tá sa nám ešte ani neskončila a Helmut Marko sa už hotuje na zisk majstrovského titulu v roku 2021.

Ako je už v posledných sezónach zvykom, ambiciózne plány Red Bullu stroskotali. Tím z Milton Keynes opäť raz dopláca hlavne na úvod sezóny, v jej druhej časti zvykne čelo štartového poľa dobehnúť, no to už býva neskoro. Dobré výsledky však povzbudzujú predstaviteľov červených býkov ku chvastúnskym vyjadreniam smerom k ďalšej sezóne. Teraz tomu nie je inak.

“Mojím prvým cieľom bolo spraviť z Maxa Verstappena najmladšieho majstra sveta v histórii,” vrátil sa k predsezónnym plánom Helmut Marko. “Žiaľ, nevyšlo to, hoci rekord stále drží Sebastian Vettel. Stále tak zostáva v rodine Red Bullu.”

Vyčítať to Verstappenovi podľa poradcu Red Bullu nemožno. “Max je vo svojej životnej forme. Je to jediný pilot, ktorý dokáže dostať Mercedesy pod tlak.” Keby mal rovnakú techniku ako Hamilton, vraj by to dopadlo úplne inak. “Myslím si, že Max by mal po celý rok navrch.”

Problémom je práve technika. Nepredvídateľné správanie monopostu z úvodu sezóny sa tímu pod vedením Adriana Neweyho konečne podarilo dostať pod kontrolu. Verstappen sa postupne doťahuje na Hamiltona s Bottasom.

Hamiltona, ktorý má pred Verstappenom 83-bodový náskok, už nepredbehne, ale druhého Bottasa by mohol. “Vidíme, že máme šancu získať to druhé miesto. Momentálne sme za Bottasom o štrnásť bodov, takže stále je to možné.”

“Čo je však dôležitejšie, pravidlá sa budúci rok nebudú meniť, takže teraz sa hlavne koncentrujeme na ďalší vývoj,” pokračoval Marko opomínajúc zmeny v podlahe, kvôli ktorým prídu monoposty o približne desať percent prítlaku a kvôli ktorým bude treba výrazne zasiahnuť do zadnej časti auta. “Na začiatku roka sme nemali zrovna najlepšie šasi, mali sme problémy s nepredvídateľnosťou auta. Maxovi sa darilo vyhnúť týmto problémom, ale zároveň to natiahlo rozdiel medzi ním a Albonom.”

Red Bull sa chce pred sezónou 2021 vyzbrojiť. “Teraz chceme zoptimalizovať náš monopost, takže hneď na začiatku roka budeme môcť útočiť. Máme tiež prísľub od Hondy, že budúci rok predstaví nový motor. Toto by nás malo priblížiť k Mercedesu.”

“V roku 2021 určite zaútočíme na majstrovský titul, tentoraz už naozaj,” dodáva Marko uvedomujúc si, že z jeho posledných predikcií sa toho veľa nevyplnilo. “Okolnosti ale ešte nikdy neboli také dobré, ako vyzerajú byť teraz pred sezónou 2021.”