logo F1online.sk

Aston Martin sa pokúsi udržať Alonsa: Zažívame medové týždne

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Viete si predstaviť Formulu 1 bez Fernanda Alonsa? My teda nie. Španielsky matador je neodmysliteľnou súčasťou kráľovnej motoršportu a s takýmito výkonmi nikoho ani nenapadne, že by mal uvoľniť miesto mladším. Fernando však v januári vstúpi do posledného roku svojej zmluvy s Aston Martinom, takže môžeme očakávať, že sa opäť dočkáme špekulácií o prestupe alebo dokonca o odchode do dôchodku. Vedenie stajne zo Silverstone tomu však chce za každú cenu zabrániť.

Na konci budúcej sezóny má byť Fernando Alonso 43-ročný pilot Formuly 1 bez zmluvy. Dobre si pamätáme, ako nás všetkých zaskočil v lete 2022, keď oznámil svoj nečakaný prestup z Alpinu do Aston Martinu. Vtedy sa hovorilo o dvojročnej zmluve s opciou na ďalší rok, čo zrejme bude aj pravda, keďže vedenie stajne sa hotuje horúčkovito rokovať o zotrvaní svojej jazdeckej hviezdy.

Pre Aston Martin to dáva dokonalý zmysel. Teraz má vo svojom strede špičkového pilota s ohromnými skúsenosťami, ktorý sa napriek možno trochu vyššiemu veku stále dokáže rovnať s najlepšími. Boss stajne Mike Krack tak pri otázke, či si želá zotrvanie Alonsa v tíme, ani sekundu neváhal. „Nemyslím si, že musím odpovedať na túto otázku. Určite áno!“ vyhlásil Luxemburčan.

Asi neprekvapí, že tento tím chrlí na Fernandovu adresu len superlatívy. Ani Krack nemohol na výkony a prítomnosť dvojnásobného šampióna povedať jediné krivé slovo. „Sú to samé pozitíva. Od prvého dňa až dodnes sme boli ako tím unesení. Ak mám povedať úprimne, pripadalo nám to ako medové týždne, takže som len rád, že sa nám ich podarilo predĺžiť,“ hovorí bývalý šéf športového oddelenia BMW.

„Myslím si, že sme dostali neobyčajného tímového hráča, ktorý je konštruktívny za každých okolností, najmä v ťažkých chvíľach,“ povedal Krack, ktorý do svojej odpovede nezabudol zahrnúť aj Lanca Strolla. „Keď bolo auto konkurencieschopné – alebo viac konkurencieschopné –, bolo tiež, samozrejme, ľahšie byť konštruktívny, ale ich skutočné kvality sa ukázali až v takom Mexiku.“

„Pre oboch jazdcov by vtedy bolo jednoduché chytiť mikrofóny, búšiť do tímu a postaviť sa proti nemu. Asi by to bolo aj zaslúžené, ale myslím si, že vtedy sa ukázali skutočné kvality tímových hráčov, ktorými sú naši jazdci. Pre mňa osobne je to jeden z vrcholov sezóny, pretože sme dokázali držať pokope,“ dodal šéf Aston Martinu.