logo F1online.sk

Horner trvá na tom, že Hamiltonovci sa ozvali Red Bullu: Lewisovi je to asi trochu trápne

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

V padoku sa opäť rozpútala nová búrka, ktorá z hľadiska diania na trati či výsledkov síce vôbec nič nerieši, ale divácky je mimoriadne zaujímavá. Na posledných pretekoch sezóny sa totiž začalo rozoberať, či Lewis Hamilton uvažoval alebo neuvažoval nad prestupom do Red Bullu. Christian Horner trvá na svojej pôvodnej verzii.

Lewis Hamilton v tomto roku predĺžil zmluvu s Mercedesom do konca sezóny 2025. Čo však tomuto podpisu predchádzalo a prečo to trvalo tak dlho, keď Toto Wolff nás už od jari držal v tom, že stačí len nájsť pero, zasunúť si stoličku a podpísať papier?

Podľa slov Christiana Hornera zo štvrtka by v tom mohlo byť aj Hamiltonovo sondovanie po iných tímoch. Vraj sa ozval prezidentovi Ferrari Johnovi Elkannovi a dokonca sa ozval aj Red Bullu. Sedemnásobný šampión to vehementne odmieta, no Christian Horner trvá na svojom.

V rozhovore pre portál racefans.net uviedol, že Hamiltonovi “manažéri” kontaktovali červených býkov. “Oni len prejavovali záujem. Povedzme to tak, že to nie je nič nezvyčajné.”

Je prirodzené, ak chce pilot preskúmať všetky možnosti pred tým, ako sa na ďalšie dva roky upíše svojmu súčasnému zamestnávateľovi. Prečo by to však popieral? Podľa Hornera má možno obavy z toho, ako by jeho vlastný tím zareagoval na správy, že uvažoval nad akýmsi útekom z boja.

“Pre Lewisa je to možno trochu trápne, s ohľadom na jeho vlastný tím,” zamyslel sa Christian Horner. “Ale nie je to nič nezvyčajné, ak sa vám ľudia ozývajú. Nebudem zachádzať do detailov kde, kto a prečo, ale azda by si ani neplnili svoju prácu, keby sa neozvali. Prekvapilo by ma, keby o tom Lewisa neinformovali, ale nikdy neviete, ako manažéri pracujú s rôznymi športovcami.”

Hovorca Red Bullu prezradil, že kontakt nemal nadviazať samotný Lewis Hamilton, ale jeho otec Anthony, ktorý bol jeho hlavným manažérom do roku 2010. Šéf Red Bullu potvrdzuje túto verziu. “Priamo s Lewisom som nemal žiaden rozhovor. Nemali sme žiadne utajené rokovania s Lewisom o tom, že by mal jazdiť za Red Bull.”

Horner napísal mne, spomína Hamilton

Zdá sa, že Christian Horner a Lewis Hamilton sa v tejto veci nezhodnú. Pilot Mercedesu aj v ďalšom rozhovore poprel tvrdenia, z ktorých sa stáva hlavná téma víkendu v Abú Zabí.

“Nie, ja som ho nekontaktoval. To Christian napísal mne,” tvrdí Lewis Hamilton. “Pýtal som sa na to všetkých v mojom tíme a nikto s nimi nekomunikoval. Ale oni sa pokúsili kontaktovať nás.”

Šéf Red Bullu vraj sedemnásobnému šampiónovi napísal na jeho staré číslo, čo si Hamilton všimol až o niekoľko mesiacov neskôr. Jeho odpoveď tak bola výrazne oneskorená, ale stále to bola reakcia na prvotnú správu Christiana Hornera.

Hamilton opísal udalosti zo svojho pohľadu. “Zobral som svoj starý mobil so starým číslom, ktorý som práve našiel doma. Zapol som ho a prišli mi stovky správ. Uvedomil som si, že jedna je od Christiana, aby sme sa na konci sezóny stretli a porozprávali sa. Odpovedal som mu zo svojho nového mobilu, a to po niektorom víkende. Správu som našiel dosť neskoro, no bolo to začiatkom roka, takže celé mesiace neskôr.”

O čom malo byť záhadné stretnutie, ktorého sa dožadoval Christian Horner, a na ktoré možno zabudol? Hamilton prezradil, že 50-ročný šéf Red Bullu jeho predmet nijako nešpecifikoval.

“Veľa ľudí v rôznych rozhovoroch vypustí do éteru moje meno, pretože vedia, že to bude mať efekt,” uvažuje nad Hornerovými pohnútkami. “Ak sa cítite byť trochu osamelí, ak sa vám nedostáva dostatok pozornosti, je to perfektná vec, ktorú môžete urobiť. Skrátka spomeňte moje meno.”

Lewis Hamilton ubezpečil, že o svojej správe Hornerovi upovedomil aj Tota Wolffa, keďže chcel, aby jeho tím poznal pravdu. “Pretože ľudia si začnú myslieť rôzne veci a nikdy to nie je pozitívne.”

Ocitnúť sa v “najdominantnejšom aute všetkých čias”, ako nazval monopost RB19, by vraj chcel každý pilot Formuly 1, prehlásil napokon Hamilton. Jemu osobne sa však viac páči predstava, že po dvoch problémových rokoch sa s Mercedesom opäť dokáže vrátiť na vrchol. To by vraj viac prospelo jeho “odkazu”.

Christian Horner beztak poznamenal, že Hamiltona a Verstappena by nechcel mať v rovnakom tíme kvôli “internej dynamike”. Podľa Hamiltona by jeho vzťah k Verstappenovi nebol problém. “Bol by som naozaj rád, keby som mohol pretekať proti Maxovi v rovnakom aute. To by bolo úžasné. Nemyslím si však, že on chce, aby som bol jeho kolega…”