logo F1online.sk

Palmer poukazuje na zvláštny Verstappenov obrat. Zahriakli ho aj otec a Helmut Marko

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2023

Ak si raz literárny autor 20 strán pred koncom svojho románu uvedomí, že ešte sa ani len nezačal prerod jeho postavy z najväčšieho záporáka na kladného hrdinu, jeho dielo môže napokon pripomínať príbeh Maxa Verstappena z Las Vegas. Na obrovský kontrast v jeho vyjadreniach poukazuje aj expert F1 Jolyon Palmer.

Las Vegas je len o šou, cítim sa ako klaun, Monako je Liga majstrov a Las Vegas piata futbalová liga. To sú len niektoré z hlášok Maxa Verstappena, ktorý pretekom v nevadskej púšti absolútne nedokázal prísť na chuť. Neprešlo však ani 24 hodín od jeho posledného výlevu a už vo vysielačke spieval “Viva Las Vegas”.

“Myslím si, že by sme mali počkať na samotné preteky pred tým, ako začneme rozmýšľať, či sú dobré alebo nie,” hovorí Jolyon Palmer v rámci svojho hodnotenia víkendu v Las Vegas. Bývalému pilotovi Renaultu prišli Verstappenove slová aj trochu komické. “Nemôžete v jednej minúte tvrdiť, aký je to nepodarok, že Monako je Liga Majstrov a toto len piata liga, aby ste o 50 kôl neskôr v Elvisovom kostýme spievali Viva Las Vegas.”

Ktovie, čo môže za tento obrat Maxa Verstappena. Možno ho usmernil jeho tím, ale určite mu dohováral aj otec Jos. Prezradil to v rozhovore pre De Telegraaf. “Môže hovoriť o svojich názoroch, ale v tomto prípade by to mal prezentovať v uhladenejšej forme. Priamo som mu to povedal. Aj to raz za čas potrebuje počuť.”

“Myslím si tiež, že mu pomaly začínajú dochádzať baterky, keď má okolo seba toľko ľudí,” zamyslel sa bývalý pretekár nad možným dôvodom, prečo bol jeho syn taký napajedený. “Max má rád pretekanie, čo ste mohli vidieť. Chápem jeho názor, ale nemôžete slepo do všetkého kopať.”

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko sa v tejto veci zhoduje s Josom Verstappenom. Trojnásobnému šampiónovi radí, aby ostrým poznámkam vždy trochu obrúsil hrany, než ich pustí do éteru.

“Max je veľmi priamočiary človek, no azda to mohol podať trochu diplomatickejšie,” uvedomuje si Helmut Marko. “Teraz to však všetko odčinil. Som si istý, že aj organizátor je už s ním veľmi spokojný.” Holanďan prispel k tomu, že sme videli veľkolepé divadlo, čo určite poteší aj promotéra.

Formula 1 by mohla Verstappenovi tento výbuch zabudnúť. “Treba brať do úvahy aj to, že sme na konci sezóny. Všetci sú unavení. Všetci zamestnanci majú problémy s pásmovou chorobou a kruhy pod očami.”

Čo teda hovorí na víkend v Las Vegas Max Verstappen, keď ho už má za sebou? Víťaz pretekov mal na túto otázku odpovedať na tlačovej konferencii. Bolo evidentné, že jeho postoj sa zmenil.

“Vždy som čakal, že dnes budeme mať dobré preteky,” ohradil sa Max Verstappen. “Ako som povedal už predtým, sú tu dlhé rovinky a pomalé zákruty, v ktorých nestrácate veľa prítlaku. S týmto som nikdy nemal problém.”

“Ale dnes to bola zábava. To je jediná vec, ktorú chcem k tomu povedať. Dnes to bola zábava a verím, že si ju všetci užili. DRS malo silný efekt, ale bolo to dobré. Pretekanie bolo zábavné,” ubezpečil Holanďan.