logo F1online.sk

Horner žiada zmeny: Všetci odtiaľto odchádzame tak trochu na šrot

Christian Horner a Max Verstappen po pretekoch v Las Vegas
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2023

Nasledujúci týždeň bude pre kolotoč Formuly 1 dosť vyčerpávajúci. Po víkende v Las Vegas sa totiž presunie o celých dvanásť časových pásiem do Abú Zabí, kde ho čaká záverečné podujatie roka. Podľa Christiana Hornera budú mať s takou drastickou zmenou všetci problémy. Žiada preto, aby na to F1 o rok brala ohľad.

Tohtoročnú sezónu F1 uzatvára vyčerpávajúci šprint až do konca, veď v priebehu šiestich týždňov sa koná päť veľkých cien. Posledné dve navyše delí dvanásť časových pásiem. O rok to pritom bude ešte horšie; v úplnom závere roka nás čakajú dve trojičky po sebe. Tá posledná pozostáva z pretekov v Las Vegas, Katare a Abú Zabí.

“Toto bolo veľké podujatie. Ako pri všetkom, aj teraz sa bude treba vrhnúť na menší debrífing toho, čo bolo dobré a čo treba ešte trochu vyladiť,” hovorí Christian Horner, šéf Red Bullu Racing. “Je fenomenálne, aký bol o tieto preteky záujem. Avšak, bolo to prvé podujatie, a tak si budeme musieť vziať množstvo ponaučení.”

Okrem zistenia, že kanály treba privariť alebo zabetónovať, sa organizátor bude musieť zamyslieť aj nad časovou organizáciou pretekov. “Jednou z vecí, na ktoré sa chceme pozrieť, je harmonogram jázd. Pre celý tím je to brutálne, takisto pre všetkých mužov a ženy v zákulisí. Myslím si, že všetci budú odchádzať z Las Vegas tak trochu na sračky.”

“Musíme sa pozrieť na to, ako to do budúcna zlepšiť. Jazdíme tu veľmi neskoro v noci, takže možno by sme to mali presunúť na o čosi skorší čas večer,” zamyslel sa Horner. Veľká cena Las Vegas sa začala o 22. hodine miestneho času, no napríklad kvalifikácia bola naplánovaná na polnoc.

Tieto šialené časy znamenali, že fanúšikovská základňa v Európe si musela privstať. Paradoxné však je, že najhoršie podmienky na pozeranie pretekov mali práve Američania, minimálne tí z východného pobrežia. Pre nich sa kvalifikácia začínala o tretej ráno, aj keď žijú v tej istej krajine.

“Nikdy celkom neuspokojíte televíznych divákov. Toto sú americké preteky, takže ak by sme jazdili o ôsmej večer, všetkým by to bolo o čosi príjemnejšie,” odkázal Horner.