logo F1online.sk

Norrisa poslal do nemocnice hrboľ na trati, Stella žiada jeho odstránenie

Havária Landa Norrisa
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2023

Púť Landa Norrisa Veľkou cenou Las Vegas trvala len necelé tri kolá a skončila za veľmi nepríjemných okolností. Britský pretekár stratil pri prejazde jedenástou zákrutou kontrolu nad svojím McLarenom a veľmi tvrdo havaroval. Kontrola v zdravotníckom stredisku síce skončila dobre, ale delegát FIA predsa len rozhodol, že je nevyhnutné z preventívnych dôvodov vykonať ďalšie kontroly v nemocnici.

Bol to naozaj veľmi nepríjemný a tvrdý náraz. Čo je však horšie, nebola to celkom Norrisova chyba. Táto zákruta sa bežne prechádza naplno, ale nachádza sa tu tiež hrboľ, na ktorý si musíte dávať veľmi dobrý pozor, pretože sa môže stať práve niečo také.

Senzory pri náraze namerali vysoké preťaženie, takže Lando bol povinný dostaviť sa na lekársku prehliadku, po ktorej delegát FIA rozhodol, že je nevyhnutné vykonať ďalšie testy v nemocnici. Aj tými však Norris prešiel a vzápätí bol prepustený.

Na otázku, čo spôsobilo nehodu jeho jazdeckej hviezdy, boss stajne Andrea Stella odpovedal: „Je tam hrboľ. Mohli ste vidieť, že všetky autá pri prejazde týmto miestom iskrili a dreli podlahou o zem. Myslím si, že spojenie studených pneumatík a hrboľa na trati ho mohla prekvapiť.“

„Podľa mňa by mali asfalt v tomto mieste opraviť a ten hrboľ odstrániť, hlavne keď sa jazdí v noci, pretože tu bude vždy problém so zahrievaním pneumatík a nie je tu dostatok priľnavosti. Kombinácia týchto skutočností z toho robí veľmi zložitú zákrutu. Už počas víkendu sme na tomto mieste videli, ako sa monoposty pretáčajú. Bez ohľadu na hodinu teda nahlas odporúčame tento hrboľ odstrániť,“ žiada dôrazne šéf McLarenu.

„Férovo treba priznať, že ten hrboľ tam číhal na všetkých, takže záleží len od vašej rýchlosti, stavu pneumatík, uhla zatočenia či vzdialenosti od súpera pred vami. Svoju rolu teda zohráva viacero faktorov a Lando možno predpokladal, že tam bude mať dostatok priľnavosti. V tomto mieste je to však zložité a som si istý, že viacero jazdcov sa k tomu vyjadrí. Je nevyhnutné to opraviť,“ dodal Stella.

Jeho tím zažil v Las Vegas veľmi neúspešný víkend. K Norrisovej nehode sa pridali nevydarené strategické rozhodnutia. Oscar Piastri vymenil pri prvej zastávky hardy za hardy a potom sa v závere modlil za ďalší safety car. Pravidlá vyžadujú nasadenie dvoch odlišných zmesí a keďže sa ďalšieho výjazdu bezpečnostného vozidla nedočkal, musel osem kôl pred koncom zamieriť k mechanikom opäť. Napokon je z toho len desiate miesto, plus bod za najrýchlejšie kolo pretekov.

„Je to sklamanie a veľká škoda, pretože Oscar jazdil absolútne fantasticky. Naša rýchlosť nás samých prekvapila. Veľká škoda, že sme sa rozhodli štartovať na tvrdých pneumatikách. Potom sme museli neplánovane zastaviť po kontakte s Hamiltonom. Výjazd safety caru skrátka nebol dobre načasovaný. Keď ste štartovali na hardoch, nemohli to pre vás byť dobré preteky,“ povedal Stella.

Podľa Piastriho si McLaren zaslúžil viac

Na rozdiel od McLarenu však dokázal zabrať Aston Martin, ktorý získal dvanásť bodov a opäť sa dotiahol na svojho súpera v Pohári konštruktérov. Stajňa zo Silverstone stráca jedenásť bodov, takže jej šance sú stále živé. V Abú Zabí si tak McLaren nebude môcť dovoliť chyby alebo iné zaváhania.

„Mám pocit, že sme si z týchto pretekov zaslúžili odniesť niečo viac,“ povedal po ich skončení pre televíziu Sky Oscar Piastri. „Tempo bolo veľmi dobré a dokázal som pekne postupovať vpred. Načasovanie výjazdu bezpečnostného vozidla nám veľmi nepomohlo, rovnako tak defekt. Škoda, lebo v istom okamihu to s nami vyzeralo veľmi dobre.“

„Naozaj by som si prial, aby pravidlá nevyžadovali nasadenie dvoch rozličných zmesí, pretože som to v pohode mohol zvládnuť až do konca na tvrdých pneumatikách. Podľa mňa by sme sa dokázali udržať na štvrtom mieste, takže je to škoda, ale dva body za desiate miesto a najrýchlejšie kolo sú lepšie než nič,“ hovorí Oscar.

„Z pretekov si určite môžeme odniesť nejaké pozitíva. Aj keď nám osud nešiel naproti, stále sme mali veľmi dobré tempo, čo bola v porovnaní s kvalifikáciou príjemná zmena, hoci včera to bola skôr premárnená príležitosť z našej strany, nie nedostatočná rýchlosť. V pretekoch sme však boli lepší než sme sami očakávali. Škoda, pretože sme si asi zaslúžili viac. Oba Aston Martiny na bodoch pre nás nie sú dobrou správou. Myslím si však, že v Abú Zabí budeme celkom rýchli,“ dodal Piastri.

Súvisiace články