logo F1online.sk

S najslabším motorom do druhého radu. Gasly čakal vypadnutie v Q1, ale odštartuje štvrtý

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2023

V Las Vegas je rýchlosť na rovinkách nesmierne dôležitá. Mysleli by ste si teda, že tím s najslabším motorom sa tu bude trápiť. Alpine to už mimochodom v predchádzajúcom období dokázal, keď bol v takej Monze úplne stratený, ale v Las Vegas sa Pierre Gasly postaví do druhého radu a po skončení kvalifikácie žiaril spokojnosťou.

Čísla hovoria jasne, francúzsky pretekár mal na rovinkách skvelú rýchlosť, keď mu namerali až 346 kilometrov za hodinu, čo je šiesta najvyššia hodnota tesne pred pilotmi Ferrari. Chceli by ste vedieť, ako je to možné? Nuž, taký Pierre Gasly tiež. „Rád by som vám povedal, ale v skutočnosti sme očakávali dvojité vypadnutie v Q1. Auto však z nejakého dôvodu ožilo,“ povedal francúzsky pretekár pre televíziu Sky.

„V týchto chladných podmienkach na mestskom okruhu som dokázal zajazdiť niekoľko z mojich najlepších kôl v tejto sezóne a dostať sa vysoko. Je to pre nás všetkých veľké prekvapenie, ale tento výsledok určite berieme všetkými desiatimi,“ povedal Gasly.

Las Vegas je úplne nový a špecifický okruh. Počas tohto víkendu sa udialo množstvo skutočností a došlo k niekoľkým výsledkom, ktoré si nevieme úplne jednoznačne vysvetliť. Alpine sa v Monze nesmierne trápil a tím podľa Gaslyho očakával rovnaký obraz aj v Nevade, ale nakoniec sa dočkal veľmi príjemného prekvapenia.

„Pri pohľade na papierové predpoklady nám tieto dlhé rovinky nemali pomôcť. Ohromne sme sa trápili v Monze a očakávali sme, že sa budeme ohromne trápiť aj tu. Je to však mestský okruh, ktorý je navyše úplne nový pre všetkých. Viete, že za takýchto okolností sa vám naskytnú príležitosti. Snažili sme sa len robiť drobné pokroky, zlepšiť brzdenie aj výjazdy, posúvať hranice a ísť čo najbližšie k múrom. Úprimne, úžasne som sa pobavil a bolo to skvelé,“ hovorí nadšene Gasly.

Jenson Button, stále aktívny pretekár a tiež expert britskej televízie tento víkend, položil Pierrovi  otázku, ktorú si kladieme všetci. „K čomu by si tento okruh prirovnal? Pretože je to veľmi zvláštne a snažíme sa pochopiť, prečo niektoré tímy a niektorí jazdci boli rýchli.“ Ani Gasly však neponúkol svetu úplnú odpoveď.

„Prišli sme na tento víkend s otvorenou mysľou. Veľa sme toho nenatrénovali, trať bola pomerne hrboľatá a nová pre všetkých. Nemáte príliš veľa času hľadať ideálne nastavenie. Zdalo sa však, že naše auto fungovalo. V kokpite som sa cítil dobre a sebaisto. Trochu som riskoval, ale nakoniec sa to vyplatilo,“ odpovedal pilot Alpinu.

Súvisiace články