logo F1online.sk

Horner analyzuje: Hamiltonovi vynecháva pamäť a McLaren nám niečo veľmi pripomína

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2023

Sezóna 2023 nám bitku o titul nepriniesla, dočkali sme sa v podstate len pár fantazmagorických vyjadrení Sergia Péreza. Fanúšikovia by preto boli radi, keby si vedľa Holanďana zasadol niekto oveľa schopnejší. Christian Horner to však odmieta z niekoľkých dôvodov; okrem toho, že mať dvoch alfasamcov by “zabilo tím”, sa vraj čoskoro bude treba pobiť s ostatnými.

Uplynulé dni priniesli sériu špekulácií aj o budúcnosti Fernanda Alonsa. Jedna strana tvrdila, že Španiel by mohol ukončiť kariéru, druhá však uvažovala, či nemá náhodou namierené do Red Bullu. Červení býci by nám výdatne pomastili bruchá, keby sme sa dočkali “súboja titanov” Verstappena a Alonsa.

“Mojou úlohou je zabezpečiť, že budeme vyhrávať,” odmietol predstavu dvoch silných jazdcov v jednom tíme Christian Horner, ktorého vyspovedal herec Dax Shepard vo svojom podcaste.

Navyše šéf Red Bullu priznal, že táto sezóna mu aj celkom vyhovuje. “Rok 2021 priniesol najväčší súboj v histórii tohto športu. Bez rukavíc sa bojovalo od prvých pretekov až po tie posledné, na ktorých mali obaja jazdci zhodný počet bodov. Bolo to neuveriteľné. Len za ten rok som fyzicky zostarol.”

“Tieto dva ročníky boli príjemnejšie, keďže boli menej stresujúce. Je však garantované, že štartové pole sa zblíži, je to len otázka času. Navyše, už to začíname vidieť,” vyhlásil Brit, ktorý vo štvrtok pred VC Las Vegas oslávi 50. narodeniny.

Fanúšikovia sa vraj majú na čo tešiť aj bez Verstappena a Alonsa či Hamiltona v jednom tíme. Súperi totiž začínajú odhalovať víťaznú koncepciu Red Bullu a kopírovať ju. “V rokoch 2024 a 2025 uvidíte, že pole bude oveľa vyrovnanejšie. Na aute McLarenu už vidíme niektoré veci, ktoré sú nám veľmi povedomé. Náramne sa to podobá na naše riešenie,” poukazuje na monopost papájových, ktorý v tomto roku spravil obrovský skok vpred.

Cez zimu by podobných skokov mohlo byť viac. “Tak to však funguje vo Formule 1. O rok bude veľa monopostov vyzerať rovnako, tým som si istý, pretože dôjde ku konvergencii. V roku 2026 sa rozdiely zas prehĺbia, ale nasledujúce dva roky sa to bude vyrovnávať.”

Formula 1 teda bude napínavejšia aj bez obety zo strany Red Bullu, ktorý si tak aspoň nebude musieť popíliť pod sebou konár. “Keby sme do auta posadili dvoch alfa samcov, Verstappena a Hamiltona, nikdy by to nefungovalo. Zabili by ste svoj vlastný tím,” vyzýva poutierať si sliny Horner. “V stajni potrebujete mať také nastavenie, že jazdci pretekajú za tím, nie len výlučne za seba. Inak začne byť celý tím rozdelený.”

Vedenie červených býkov má ešte aj iný dôvod, prečo nechce rozhojdať svoju loď. Sú nimi juniori z akadémie. “Chceme, aby bol tím silný a mal hĺbku. Potrebujeme zabezpečiť, že keď títo chlapci začnú prichádzať, a oni už prichádzajú, tak budeme pripravení ich vziať a náš tím bude pevný.”

Mediálne cvičenie o tom, aké to bude čoskoro napäté, Christian Horner zvládol podobne bravúrne ako pred pár rokmi Toto Wolff, ktorý neustále zdôrazňoval, aké je to tesné a ako Mercedesu všetci dýchajú na chrbát. Napokon trvalo takmer osem celých sezón, kým niekto prekonal strieborné šípy.

Lewis Hamilton už teraz vystríha fanúšikov, aby sa pripravili na najhoršie. Vraj nás čakajú ďalšie dve sezóny dominancie Maxa Verstappena, ktorá navyše v histórii F1 nemá obdobu.

Christian Horner v podcaste Hamiltona vysmial. “Myslím, že mu vynecháva pamäť. Oni za svojich čias vyhrávali takým štýlom, že to bolo až obscénne. Nám sa darí dva roky. Lewis je ten jeden chlapík, ktorý by mal pri takýchto veciach mlčať.”