logo F1online.skF1online.sk

Alonso prekvapuje: Alpinu želám, aby bol na čele. Ale až za nami, dodáva

Esteban Ocon pred Fernandom Alonsom
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 11. 2023

Fernando Alonso sa s Alpinom nerozišiel práve v najlepšom. Napriek tomu dnes tvrdí, že svojmu niekdajšiemu zamestnávateľovi praje len to najlepšie – pokojne aj pódiá, pokiaľ bude celok z Enstonu a Viry na pravidelnej báze získavať víťazstvá.

Alonso sa pred zotrvaním v Alpine rozhodol uprednostniť ponuku Aston Martinu a zdá sa, že dobre urobil. Výkony francúzskeho celku totiž nabrali zostupnú tendenciu a od minulej sezóny išli od desiatim k piatim. Francúzi tak v Pohári konštruktérov okupujú iba šiestu priečku.

Španielsky matador preto stajni, s ktorej predchodcom získal v rokoch 2005 a 2006 dva tituly majstra sveta, praje, aby si čím skôr polepšila, bojovala o pódiá a bola hneď po Aston Martine druhým najsilnejším tímom na štartovom rošte.

„Pred Alpinom mám veľký rešpekt,“ vyslovil sa 42-ročný pretekár pre magazín GQ. „Je to tím, ktorý mi dožičil dva tituly majstra sveta, takže bude vždy v mojom srdci a nikdy mu nebudem priať nič zlé.“

„Je však pravdou, že vždy, keď zmeníte tím, tak okamžite začnete porovnávať vaše časy na kolo a pozíciu s časmi na kolo a pozíciou vášho bývalého tímu. Ak sú za vami, tak si uľavíte, pretože viete, že ste sa rozhodli správne. Ideálne by bolo, keby Aston Martin vyhrával a Alpine by bol druhý. Bolo by najlepšie, keby bojovali o pódiá,“ dospel k záveru víťaz viac než 30-tich veľkých cien.

Nebol by to však starý dobrý Fernando Alonso, ak by si po zdanlivom prianí a snahe uzmieriť sa následne do svojho bývalého zamestnávateľa nekopol. Španiel totiž raz a znova pripomenul, že za jeho odchodom z Alpinu bolo nedostatok ambícií tímu, ktorých má na druhej strane taký Aston Martin až-až.

„Hovoril som s Lawrencom Strollom o možnosti pripojiť sa k tímu, po tom, čo vysvitlo, že Sebastian Vettel v tíme končí. Pri prezentovaní projektu bol veľmi presvedčivý a predostrel mi zoznam všetkých nových ľudí, ktorí sa k tímu pripojili.“

„V dizajnérskom oddelení figurovali veľké mená z rôznych tímov. Zaregistroval som medzi nimi veľa talentov. V tomto roku sa taktiež začala stavať nová továreň, takže za týmto tímom sa skrýval veľký projekt, ktorý nadobúda reálne kontúry, nielen reči. Pokiaľ som si chcel oproti pôsobeniu v Alpine polepšiť, považoval som za logický krok sem prestúpiť. Netrvalo dlho a spojili sme sily,“ zakončil Alonso.

Súvisiace články

Diskusia