logo F1online.sk

McLaren sa po zlom rozhodnutí už plne rehabilitoval, tvrdí Jordan

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2023

Eddie Jordan bol v posledných rokoch mimoriadne kritický voči McLarenu. Dôvod? Írovi sa nepozdávalo, že sa tím z Wokingu predčasom rozhodol ukončiť spoluprácu s Hondou, čím vraj nahral do karát už beztak rozbehnutému Red Bullu, ktorý po japonskom dodávateľovi pohonných jednotiek chňapol ako po údenom. Britskej stajne predpovedal po tomto kroku všetko, len nie svetlú budúcnosť, no teraz priznáva, že sa mýlil.

Zatiaľ čo partnerstvo Red Bullu s Hondou je, respektíve bolo úspešné (keďže už Honda proforma motory Red Bullu nedodáva, pozn. red.), McLaren si s japonským výrobcom na začiatku turboéry nesadol. Obe strany sa preto rozhodli, že bude lepšie, keď pôjdu od seba.

To bola však podľa Eddieho Jordana v tom čase obrovská chyba. Ír sa za toto rozhodnutie do McLarenu opakovane navážal, ale dnes priznáva, že sa mýlil a papájoví ho príjemne prekvapili.

„Nazdávam sa, že ľudia si môžu myslieť (pre jeho predošlé komentáre, pozn. red.), že mám niečo voči Zakovi (Brownovi). Nie je to však tak. Keď urobí nejaké dobré veci, pochválim ho, a rovnako tak ho skritizujem, keď si zaumieni niečo, čo je zlé,“ nechal sa počuť 75-ročný rodák z Dublinu.

„Myslím si, že ktokoľvek sa rozhodol skoncovať s Hondou, bol absolútnym bláznom. Bolo to to najhoršie rozhodnutie, aké mohli urobiť, ale už sa z neho plne rehabilitovali. Za to im patrí moje uznanie.“

Podľa Jordana je súčasná forma McLarenu prekvapivejšia o to viac, že mnoho ľudí, vrátane jeho samotného, si nemyslelo, že sa Britom podarí po rozchode s Hondou v blízkej budúcnosti predčiť tak Mercedes, ako aj Ferrari.

„Darí sa im po mnohých smeroch,“ poznamenal. „Mnoho ľudí si nemyslelo, že by mohli niekedy ašpirovať na to, aby sa vyrovnali Mercedesu alebo Ferrari, ale dokázali to a ich výsledky sú skratka fantastické.“

Jordan zároveň zdôraznil, že aj keď bol miestami voči McLarenu v minulosti až prehnane kritický, tímu z Wokingu vraj nikdy nechcel zle a zakaždým konal v jeho najväčšom záujme. „Súčasné postavenie McLarenu si užívam. Chcem, aby sa im darilo. Bol som ich veľkým fanúšikom počas éry Rona Dennisa.  Len málokto si dovolí vôbec snívať o tom, že bude rovnako úspešný ako Ron, pokiaľ ide o jeho schopnosť víťaziť a rekord v počte víťazstiev (rekord v percentuálnej miere víťazstiev za sezónu, pozn. red.).“

„Tejto novej skupine ľudí v McLarene chcem odkázať jedno – klobúk dole. Klobúk dole pred Zakom, ktorý odviedol úžasnú prácu v súvislosti s novými sponzormi, ktorých majú a klobúk dole pred celým tímom za to, že sú tam, kde sú. Nikdy som neveril, že sa vrátia v takejto sile,“ dodal Jordan.

Súvisiace články