logo F1online.sk

V Mercedese nevedia prísť na koreň problémom, nazdáva sa Čandhok

Lewis Hamilton pred Georgeom Russellom
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Sezóna v podaní Mercedesu je plná vzostupov a pádov a inak tomu nebolo ani v Brazílii. Celok z Brackley a Brixworthu sa na okruhu Interlagos vyložene trápil, pričom len niekoľko podujatí dozadu bojoval o prvenstvo v pretekoch. Podľa Karuna Čandhoka by mali prísť Nemci tomu, čo stojí za výkyvom formy čiernych monopostov, čím skôr na koreň. V opačnom prípade hrozí, že sa bude „meďák“ rovnako prelietavými výkonmi, ako teraz, prezentovať aj v nadchádzajúcej sezóne.

Hamilton obsadil na Veľkej cene Sao Paula podpriemernú ôsmu priečku, keď sa od štartu pretekov iba kontinuálne prepadal, pričom George Russell pre istotu preteky ani nedokončil. Mercedes bol v Brazílii jednoducho do počtu a podľa Karuna Čandhoka vlastne v tíme nevedia ani prečo. A to je problém.

Ind sa totiž domnieva, že v prípade, že Mercedes nepríde na kĺb tomu, čo spôsobuje jeho prelietavú formu, nebude môcť na prvenstvá v pretekoch či v samotnom šampionáte pomýšľať ani o rok.

„Ak mám správne informácie, tak Hamiltona od toho, aby dostal v pretekoch kolo, delilo len desať sekúnd,“ nechal sa počuť pre Sky Sports Karun Čandhok. „Nazdávam sa, že si (v Mercedese) pokladajú veľa otázok. Musia pochopiť, v čom spočíva koreň problému,“ vysvetlil niekdajší pilot HRT a záskok Lotusu. „V posledných niekoľkých pretekoch, keď boli rýchli, ukazovali aj svetlé stránky, no nezabúdajme na to, že ich v Austine diskvalifikovali.“

„Nemôžete bojovať o víťazstvo v šampionáte, ak máte vzostupy a pády, pričom jasne nerozumiete, prečo k tomu dochádza. Keby v Brazílii povedali, že ´sme si vedomí toho, že sa tu budeme trápiť´ alebo ´vieme, že budeme slabí´, zoberieme to s nadhľadom, bolo by to v poriadku. Nič také však nezaznelo. Zdá sa, že úplne nerozumejú tomu, prečo sa im darí, keď sa im darí a prečo sa im nedarí, keď sa im nedarí. To je problém, na ktorý budú doplácať aj v budúcom roku.“

Prelietavý Mercedes je podľa Čandhoka v ostrom kontraste s McLarenom, ktorý sa v rovnakom svetle prezentuje na každej jednej z tratí, a to bez ohľadu na to, či je slnečno, prší, alebo sa okruh nachádza vo vyššej nadmorskej výške.

„Od modernizácie v Rakúsku boli vpredu na každom type trate, v každej jednej zákrute a víkend čo víkend,“ poznamenal Čandhok. „Či bolo mokro alebo sucho, boli vpredu, čo dáva aerodynamickému oddeleniu istotu, že auto funguje.“

„Presne to Mercedesu chýba. Tento víkend bol pomalší ako AlphaTauri, Alpiny, oveľa pomalší ako McLaren, Red Bull a Aston Martin. Je to mätúce,“ dodal Ind.