logo F1online.sk

Stella: Pokúšali sme sa vyhrať, ale Verstappen bol jednoducho nad naše sily

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

McLaren sa stal zásluhou početných vylepšení v druhej polovici sezóny druhým najsilnejším aktérom na štartovom poli, keď zaostáva iba za Red Bullom, respektíve Maxom Verstappenom. Tím z Wokingu má na konte už pomerne veľa pódií, ale na najvyšší stupienok nie a nie vystúpiť. V tomto ohľade sa nič nezmenilo ani v Brazílii, kde sa McLaren usiloval preľstiť trojnásobného majstra sveta všemožnými spôsobmi, no bezúspešne. Veľkú cenu Sao Paula – rovnako ako predošlých xy pretekov – opanoval 26-ročný Holanďan a McLarenu nezostalo nič iné, než si priznať porážku.

McLaren sa v zastúpení Landa Norrisa prepracoval v Brazílii po štarte pretekov zo šiestej priečky na druhú – hneď za Maxa Verstappena. Brit na to začal následne nesmierne tlačiť s cieľom Holanďana predbehnúť, ale zakaždým, keď sa k nemu priblížil, zaradil trojnásobný majster sveta druhý prevodový stupeň a svojmu sokovi pomerne poľahky ufujazdil.

Pretekárovi britskej stajne a rovnako tak jej šéfovi Andreovi Stellovi tak nezostalo nič iné, ako uznať, tím z Wokingu na Verstappena – aj keď je už pomerne blízko – ešte stále nevyzrel.

„Čo sa týka nášho prístupu, preteky sme chceli – najmä po ich prerušení – vyhrať,“ uviedol to, čo bolo všetkým divákom pred televíznymi obrazovkami snáď jasné, Andrea Stella. „Na štart sme preto nasadili našu najlepšiu sadu softov, vďaka ktorým sme chceli pokúsiť dostať sa do vedenia.“

„Verili sme, že ak by sa nám to podarilo, Verstappena by sme možno dostali do nezvyčajnej pozície a následne by sme uvideli, čo by nám to prinieslo. Možno by sme ho len pokrývali, keď by šiel do boxov, ktovie. Na začiatku sa nám však do vedenia dostať nepodarilo, hoci sme od toho neboli ďaleko.“

Napriek tomu, že sa Norrisovi nepodarilo preštrikovať sa cez Verstappena v úvodnej fáze pretekov, neochvejne sa o to pokúšal aj naďalej, no pilot Red Bullu sa pretekárovi McLarenu zakaždým, keď potreboval, vzdialil, čo miestami pripomínalo hru mačky s myšou.

„Pneumatiky sa nám postupom času začali prehrievať,“ povedal Stella. „Zdalo sa, že by sme mohli zostať na dostrel Verstappena, ale keď už nič iné, určite sme na to v prvom stinte poriadne tlačili. Následne mal Verstappen dostatočný náskok na to, aby situáciu zvládol.“

„Vždy, keď sme sa k nemu usilovali priblížiť a aj keď sme v druhom stinte zajazdili za sebou niekoľko skutočne rýchlych kôl, dal dokopy pár mega kôl (a opätovne sa nám vzdialil, pozn. red.). Po prvom stinte sme toho už veľa urobiť nemohli,“ uzavrel Stella.