logo F1online.sk

Sasahara sa druhýkrát narodil a o pár dní sedel v kokpite: Doktori len neveriacky krútili hlavami

Nehoda na pretekoch Super Formuly
© Twitter/@karanae_motor
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2023

Ak by sme skladali rebríček najväčších nehôd sveta motoršportu za rok 2023, hororová zrážka Ukja Sasaharu a Horokiho Ocua by zaiste obsadila popredné priečky. Zákruta 130R je aj s dnešnými bezpečnostnými štandardmi veľmi riskantným miestom, zvlášť keď tam chcete predbiehať, a na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj Sasahara, pri ktorom stáli všetci anjeli strážni.

Monopost japonského pretekára tímu TOM sa pri nehode rozpolil na dve časti. Keď k nemu smerovali záchranári, pravdepodobne boli pripravení na všetky alternatívy. Znie absolútne neuveriteľne, že Sasahara vyviazol z monopostu len s otrasom mozgu. Keď ho previezli do nemocnice na vyšetrenia, vraj naňho užasnuto hľadeli aj lekári.

„Z incidentu si pamätám všetko. Nikdy by mi nenapadlo, že by auto takto vzlietlo,“ povedal Sasahara japonskej edícii portálu Motorsport.com. Jeho auto sa v zákrute 130R dostalo až za bariéru, zletelo dolu strmým svahom a pristálo v nájazde do zákruty Degner. Tento rozhovor sa uskutočnil minulý víkend počas finále sezóny Super GT, ktorého sa Sasahara zúčastnil. Od lekárov dostal zelenú a už necelý týždeň po strašidelnej nehode sedel v kokpite.

„Tuším, že traťoví maršali spočiatku ani nevedeli, kde vlastne som. Keď si to však uvedomili, odviedli spolu s lekármi vynikajúcu prácu a vyslobodili ma veľmi rýchlo. Našťastie som vyviazol nezranený, takže som sa mohol zúčastniť pretekov Super GT tento víkend. Diagnostikovali mi ľahký otras mozgu. Pri takejto ťažkej nehode sa tomu jednoducho nedá vyhnúť a je nevyhnutné, že sa udriete o opierku hlavy,“ opisuje momenty hrôzy Sasahara.

Niečo také sa dá s takýmito ľahkými zraneniami prežiť len vďaka špičkovým bezpečnostným štandardom a tiež s nemalým prispením šťastia. Podľa Ukja zohralo aj to nemalú rolu.

„Keďže som skončil prevrátený, krv sa mi nahrnula do hlavy,“ hovorí japonský pretekár. „Nemohol som sa dostať von z auta. Vzhľadom na okolnosti je to však takmer úplné nič. Dokonca aj lekári v nemocnici len neveriacky krútili hlavami. Videli zábery z nehody aj fotografie a pýtali sa: ‚Ako to, že je ten chlapík stále taký energický?‘“

Určite to bolo vďaka bezpečnosti auta, ale tiež vďaka miestu nárazu do bariér či skutočnosti, že auto sa rozpolilo, čo rozptýlilo energiu nárazu. Všetky tieto skutočnosti sú ako jeden zázrak,“ povedal s úľavou Sasahara.