logo F1online.sk

Japonská Super Formula bola svedkom hrozivej nehody. Monopost po náraze rozpolilo

Nehoda na pretekoch Super Formuly
© Twitter/@karanae_motor
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2023

Šampionát japonskej Super Formuly vrcholí na okruhu v Suzuke. Na posledných pretekoch sezóny sa bude rozhodovať o držiteľovi titulu, no po sobotňajších pretekoch sa hovorí o niečom inom. Domáci pretekár Ukjo Sasahara má za sebou nehodu, po ktorej si môže hovoriť, že sa druhýkrát narodil.

Predbiehanie v rýchlej zákrute 130R je vždy riskantná záležitosť. Vo štvrtom kole sobotňajších pretekov sa presne v tomto úseku dostali do súboja pilot tímu TOM Ukjo Sasahara a Hiroki Ocu zo stajne Nakadžima Racing, no hrôzostrašnej nehode sa nevyhli.

Po kontakte boli obaja piloti už len pasažiermi. Ocu vyviazol bez následkov, ale Sasaharov monopost rozstrelil pneumatikovú bariéru, ba preletel až za ňu. Ako môžete vidieť aj na videu, poškodená tak nebola len bariéra, ale aj ochranné oplotenie. Doň vrazila zadná časť Sasaharovho monopostu, ktorá sa oddelila od celého predku podobne ako v prípade Romaina Grosjeana v Bahrajne 2020, čo jasne poukázalo na tvrdosť tohto nárazu.

Vzhľadom na poškodenie mali maršali pred sebou neriešiteľnú úlohu. Ochranné oplotenie nemali šancu v rozumnom čase opraviť, a tak po červenej vlajke boli preteky ukončené. Sasaharov monopost bol navyše taký poškodený, že jeho tím odjazdí zvyšok víkendu bez jedného auta.

Ukjo Sasahara bol prevezený do nemocnice. Lekári konštatovali, že utrpel otras mozgu a noc strávi vo svojej nemocničnej izbe na pozorovaní. Už v nedeľu by však mohol ísť späť domov. Ďalšiu lekársku prehliadku absolvuje v Tokiu, kde sa rozhodne aj o jeho účasti na budúcotýždňových pretekoch Super GT v Motegi.

Keďže preteky boli ukončené predčasne, udeľovali sa len polovičné body, navyše sa za konečné bralo poradie z predchádzajúceho kola. Povzdychnúť si môže Liam Lawson, ktorý tak vo výsledkoch nie je evidovaný na piatej priečke, ktorú držal v čase nehody, ale na šiestom mieste.

Juniorovi Red Bullu tak patrí v poradí šampionátu tretie miesto, pričom šance na titul sa výrazne zmenšili. Na lídra poradia Ritoma Mijatu stráca pätnásť bodov, no v hre ich je už len dvadsať. Pred sebou má navyše aj Tomokiho Nodžiriho s náskokom 8,5 bodu.