logo F1online.sk

Haasu vraj nejde o body, ale o dodržiavanie pravidiel. Máme rukolapné dôkazy, hovorí Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2023

Budú sa výsledky Veľkej ceny USA meniť? Nuž, Haas sa o to pokúsi. Pamätáme si, ako skončil ich protest v minulom roku, keď sa riadili chybnými pokynmi riaditeľa pretekov Nielsa Witticha. V tomto roku sa rozhodli využiť právo na preskúmanie, ktorého dôležitou súčasťou je predloženie nových a podstatných dôkazov. Podľa šéfa stajne Günthera Steinera je táto podmienka viac ako dokonale naplnená.

Podľa pravidiel možno výsledky pretekov napadnúť dvoma spôsobmi. Prvou cestou je podanie protestu v lehote 30 minút po ich skončení. Presne na tom Haas vlani pohorel, keď sa riadil pokynom Nielsa Witticha. O ňom sa síce hovorí, že pozná všetky pravidla naspamäť, ale v tomto prípade nevedel, že na podanie protestu má súťažiaci 30 minút, nie 60, ako informoval nešťastných zástupcov Haasu.

O rok neskôr využila americká stajňa druhú možnosť. Právo na preskúmanie výsledkov pretekov je možné využiť do štrnástich dní a podmienkou je predloženie „významných a relevantných nových skutočností“. Práve na tejto podmienke v minulosti právo na preskúmanie zakaždým stroskotalo. Buď nešlo o nové skutočnosti, alebo neboli dostatočne významné či relevantné. Problém je, že práve FIA rozhodne, či je táto podmienka splnená, takže sama federácia určuje, či zlyhala.

„Je to len o preskúmaní. Sú na to presne stanovené pravidlá. Úplne rozumiem tomu, že keď komisári nemali potrebné informácie, tak nemohli konať,“ povedal pre portál Motorsport.com šéf Haasu Günther Steiner. „Teraz už tieto informácie máme, takže uvidíme, čo urobí FIA, keď ich dostane. Myslím si, že musia niečo urobiť, pretože v opačnom prípade by nekonali, aj keď na to máme potrebné pravidlá. To je môj názor.“

V stredu o 15:00 sa tak uskutoční konferenčný hovor, ktorého sa okrem predkladateľov z Haasu musia zúčastniť aj Red Bull, Aston Martin a Williams. Sergio Pérez, Lance Stroll, Alex Albon a Logan Sargeant totiž podľa amerického tímu opakovane prekračovali traťové limity v šiestej zákrute a vyhli sa trestu. Haas teraz tvrdí, že má v rukách nové a relevantné skutočnosti, aby dodatočne zmenil výsledky pretekov.

Na tomto mieste je vhodné pripomenúť, že všetci vyššie spomínaní prešli cieľom pred jedenástym Nicom Hülkenbergom, ktorý by sa takto mohol posunúť na body. „Dobre, plne chápem, že nevideli tie zábery. Ako by som niečo také mohol tvrdiť so stopercentnou istotou? Dnes však máme rukolapné dôkazy,“ prehlásil Steiner. Nevieme však, čo za skutočnosti plánuje Haas predložiť a či má v rukách aj niečo viac ako „len“ palubné zábery, ktoré nie sú dostatočne preukazné.

„Chceme prípad znovu otvoriť, pretože v opačnom prípade potrebujeme zmeniť pravidlá. Ak mám byť úprimný, nie som veľkým fanúšikom traťových limitov. Ja som ten posledný, kto by žiadal tresty za porušovanie traťových limitov, ale máme pravidlá a ako šport ich musíme rešpektovať. Ide skôr o princíp ako o trest,“ prehlásil Steiner, ktorý to dal tak trochu „na Massu“ a tvrdí, že mu ide skôr o spravodlivosť, nie o zmenu konečných výsledkov, ktoré môžu Haasu priniesť cenné body.

„Nemyslím si, že prípadný trest zmení naše celkové postavenie. Na konci dňa sa však musíme držať pravidiel. Nemôžeme ich uplatňovať len niekedy. Nie je to tak, že si môžeme vybrať. Pravidlá sú pravidlá a ak ich chcete zmeniť, tak o tom poďme diskutovať; ak chcete zmeniť traťové limity, tak aj o tom môžeme hovoriť,“ povedal boss Haasu.

„Keď je tam raz napísané, že za štyri prekročenia bielej čiary dostanete päť sekúnd a potom za každé ďalšie porušenie ďalších päť sekúnd, tak by sme sa toho mali držať. Nemôžeme si za pochodu vymýšľať novoty. Ak môžeme predložiť prípad, tak to urobíme. Keď existujú nové dôkazy, tak by ich mali preskúmať,“ dodal Steiner.