logo F1online.sk

Verstappena by sme v Mexiku nedokázali poraziť za žiadnych okolností, hovorí Norris

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Lando Norris obsadil na Veľkej cene Mexika viac ako solídne piate miesto. Pilot McLarenu štartoval z predposledného radu, ale pred koncom doťahoval pilotov Ferrari, ktorí do pretekov vyrazili z prvého a druhého miesta. Nejeden sa preto musel zamyslieť nad tým, čo mohol Norris s takýmto tempom v nedeľu skutočne dosiahnuť.

Takmer každý víkend sa vznáša vzduchom otázka, či môže niekto poraziť Red Bull. V nedeľu večer potom príde zakaždým rovnaká odpoveď: podariť sa to mohlo jedine v prípade, že monopost Maxa Verstappena utrpí nejakú technickú poruchu. Podobne je na tom aj Lando Norris, podľa ktorého bolo tempo McLarenu v Mexiku veľmi dobré, ale za žiadnych okolností „nemal šancu“ poraziť holandského pretekára na trati.

„Kvalifikačné tempo zrejme nebolo nijak úchvatné, ale pohodlne stačilo na postup do Q3,“ povedal Norris novinárom v Brazílii. „Vedeli sme, že v nedeľu budeme mať dobré tempo, aj keď možno zase nie až také dobré. Platí to najmä o prvom stinte, ktorý bol podľa mňa skvelý, ale zo začiatku bolo skrátka ťažké poriadne pokročiť a posunúť sa vyššie.“

Ten po pretekoch počúval chválospevy na svoju adresu. Na čele pomyselného zboru bol jeho šéf Andrea Stella. Pridal sa aj sám Norris, podľa ktorého boli mexické preteky skutočne jedny z najlepších v jeho kariére. „Myslím si, že z pohľadu manažmentu, neochoty vzdať sa a podobných vecí, najmä keď som po reštarte spadol na štrnáste miesto, to boli jedny z mojich najlepších pretekov,“ vyhlásil britský mladík.

„Nedeľné tempo nikdy nebolo mojou najsilnejšou stránkou. Premeniť ho na jednu z mojich predností a kvalifikácie na jednu z mojich slabín bolo takmer ako dobrý signál. Užil som si to a bol to určite jeden z tých mojich lepších výkonov. Je však ťažké porovnať ho s ostatnými, keďže napríklad v Austine, keď som sa snažil kontrolovať preteky ako ich líder, to bola veľmi odlišná situácia,“ odkázal Norris.

Podľa jeho vlastných slov pritom nemalo byť Mexiko pre McLaren vydareným podujatím. Rovnako tak to platilo o Brazílii, ale po minulom víkende by mohol aj Interlagos milo prekvapiť. „Mexiko a Brazília sú určite okruhy, na ktorých sme neočakávali, že budeme takí silní ako v Katare či v Suzuke. Neočakávam teda, že postavíme celý svet na hlavu,“ myslí si Lando, ktorý stále čaká na svoje prvé víťazstvo vo Formule 1.

„Vzhľadom na to, aké dobré bolo Mexiko z nášho pohľadu a ako vysoko sme tam nakoniec mohli skončiť, sa do Brazílie teším. Papierovo to však nikdy nemal byť náš najlepší okruh. Zostaneme preto nohami pevne na zemi a budeme na to tlačiť. Som si istý, že to môže byť pre McLaren vydarený víkend,” dodal Norris.