logo F1online.sk

Stella o Norrisovej majstrovskej jazde: Pripomenula mi Alonsa z Valencie 2012

Lando Norris a Daniel Ricciardo
© FOM
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Pád a následný vzostup. Tak by sa dal charakterizovať víkend Landa Norrisa v Mexiku. V sobotňajšej kvalifikácii nepotešil svojich fanúšikov, keď nebol schopný zajazdiť konkurencieschopný čas. V nedeľu tak musel štartovať až zo sedemnástej priečky, o to sladší bol však potom zisk piateho miesta. Šéf McLarenu Andrea Stella je presvedčený, že išlo priam o majstrovskú jazdu.

O Norrisovi sa dlhé roky hovorí ako o budúcom šampiónovi. Práve v Mexiku nám naplno predviedol, čoho je schopný, pričom sa oprávnene stal aj jazdcom dňa. Brit sa udatne predieral cez pole a hoci mu nepomohlo načasovanie červenej vlajky po nehode Kevina Magnussena, po reštarte sa nevzdal a skončil v prvej päťke.

Šéf „papájových“ Andrea Stella dokonca túto Norrisovu jazdu prirovnal k jednému z najlepších Alonsových víťazstiev. S dvojnásobným šampiónom v tom čase spolupracoval vo Ferrari. „Počas týchto pretekov som si spomenul na Valenciu 2012. Vtedy sme štartovali z jedenásteho miesta a vyhrali sme.“

„Presne o tom sme sa rozprávali na boxovom múriku. Jeho pretekový inžinier Will Joseph sa otočil ku mne a povedal, že toto je jeden z najlepších Landových výkonov. Ja som mu povedal, Will, toto je jeden z najlepších výkonov vôbec. Boli to jedny z najlepších pretekov, aké som kedy zažil. Mal toľko predbiehacích manévrov, pričom každý hovoril, že v Mexiku je ťažké predbiehať. Popritom ešte musel dávať pozor na teplotu pohonnej jednotky. Som ohromený,“ neskrýval nadšenie rodák z Talianska.

Samozrejme, Stella si uvedomuje, že mohli dosiahnuť aj viac. „Na jednej strane sme nadšení z tejto majstrovskej jazdy. Na druhej strane, ako povedal Lando, urobme v sobotu dobrú prácu a môžeme bojovať o pódiové umiestnenia. Mali sme tempo na to, aby sme bojovali o pódium. Boli sme v pozícii druhého najlepšieho auta, prípadne sme sa o ňu delili s Lewisom Hamiltonom.“

„Je to trochu frustrujúce, ale keby ste sa ma spýtali včera, nikdy by som si nepomyslel, že by sme mohli predbehnúť toľko áut. Z týchto pretekov si radšej odnášam pozitíva a dúfam, že rovnaký odkaz dostane aj celý továrenský tím a všetci fanúšikovia. Nevzdávame sa. Sme konkurencieschopní. Musíme však celkovo odviesť lepšiu prácu počas súťažného víkendu,“ povedal 52-ročný inžinier.

Pokiaľ ide o Oscara Piastriho, ten svojho tímového kolegu nedokázal napodobniť. Doplatil totiž na poškodenie aerodynamiky po zrážke s Júkim Cunodom. Austrálčan sa nakoniec prepadol na ôsme miesto po tom, ako ho práve Norris v záverečnom stinte predbehol.

„Oscar prišiel o 15 až 20 bodov prítlaku kvôli kontaktu s Cunodom, čo na tejto trati predstavuje tri alebo štyri desatiny. To bola trochu škoda. Zároveň boli Oscarove pneumatiky viac namáhané ako Landove. Bolo to ako v Austine počas šprintu. Oscar mal viac poškodené pneumatiky, a to samozrejme robí veľký rozdiel. Potom sa začnete dostávať pod tlak,“ myslí si Stella.