logo F1online.skF1online.sk

Sústredili sme sa na pretekové simulácie, hovorí po napohľad hororovom piatku Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 10. 2023

Pohľad na trápenie Aston Martinu v mexických tréningoch napovedá, že americký balík vylepšení nevráti stajňu zo Silverstone do boja na špici. V skutočnosti svedčia výsledky tímu v mexických voľných tréningoch o pravom opaku. Fernando Alonso však upokojuje, že v piatok sa Aston Martin sústredil hlavne na pretekové simulácie.

Udalosťami dňa v garáži britského tímu boli hodiny španielskeho matadora v druhom tréningu a problémy s kolesom Lanca Strolla. Inak nemáme z piatka v podaní Aston Martinu čo vypichnúť. Z nadšenia, ktoré tento tím sprevádzalo na začiatku sezóny, toho dnes veľa nezostalo.

Tieto okázalé hodiny komentoval Fernando so stoickým pokojom. „Nič také sa tam nestalo, len som stratil kontrolu nad autom,“ pokrčil plecami. Inak nemal príliš čo hodnotiť. Jeho Aston Martin si vraj neprechádza žiadnou krízou. Tím sa vo voľných tréningoch sústredil na pretekové tempo, čo vraj vysvetľuje jeho dvadsiate miesto a osemnáste miesto kolegu Lanca Strolla.

„Bol to dobrý deň,“ povedal Alonso po piatku možno trochu prekvapivo. „Sústredili sme sa hlavne na pretekové tempo a jazdu s plnou nádržou. Ťažko teda pri pohľade na časy čokoľvek čítať. Z auta som však mal dobrý pocit a rozumieme mu stále lepšie a lepšie. V sobotu budeme pokračovať v optimalizácii nášho monopostu.“

Kanadský pretekár Lance Stroll bol ako obyčajne stručný. V skutočnosti sa nám stručnosť šíri garážou Aston Martinu ako epidémia. Alonso toho veľa nenahovoril a nepretrhol sa ani Stroll, ktorý prišiel o nemalú časť druhého voľného tréningu pre zaseknuté ľavé predné koleso. Keď ho konečne vyslobodili, dobrých dvadsať minút tréningu bolo fuč.

„Je skvelé byť opäť v Mexiku na tomto zábavnom okruhu,“ začal svoju piatkovú rozpravu Lance Stroll. „Povrch trate je šmykľavý s veľmi nízkou priľnavosťou. Myslím si však, že sme dobre začali a auto správne nastavili.“

„V prvom voľnom tréningu sme odjazdili niekoľko slušných kôl a podarilo sa nám dokončiť náš program vrátane pretekových a kvalifikačných simulácií. Bohužiaľ, náš druhý tréning prerušil problém s ľavým predným kolesom, ktoré nešlo odmontovať, takže sme stratili trochu času. Ako vždy, aj teraz sa ponoríme do dát a pokúsime sa do tretieho tréningu a kvalifikácie poslať čo najlepšie auto,“ povedal Stroll.

Súvisiace články

Diskusia